GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uprkos velikim troškovima, Grad može da finansira infrastrukturu

Stotine miliona iz plitkog džepa

Uprkos velikim troškovima, Grad može da finansira infrastrukturu

Veliki infrastrukturni radovi, zbog kojih je poslednjih meseci prekopano pola Beograda, odnose stotine miliona evra, ali prema rečima Bojana Stanojevića, gradskog menadžera, to ne predstavlja nikakvo naročito opterećenje za budžet glavnog grada, koji je 39,7 milijardi dinara (više od 467 miliona evra).

Za Nemanjinu 584 miliona

Radovi u Nemanjinoj ulici, koji su nedavno počeli, predstavljaju jednu od najznačajnijih investicija u Beogradu. Rekonstrukcija ove ulice koštaće 584 miliona dinara, a rok za završetak posla je 134 dana od početka radova. Rekonstruišu se tramvajske pruge, tramvajske kontaktne mreže, trotoar i komunalna instalacija. Ovaj posao finansira se iz kredita EBRD-a - 90 miliona evra, a Nemanjina je samo prva u nizu saobraćajnica koje će se rekonstruisati ovim novcem.

Iako je prestonica prošle godine imala više novca, a sada mora da se odrekne 3,5 milijarde dinara kako bi pomogla Republičkoj vladi u ispunjavanju zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, Beograd lagodno ispunjava sve svoje obaveze iz kredita uzetih za realizaciju najvećih projekata, a na sve radove odlazi nešto više od 60 odsto investicionog budžeta.

- Ove godine nismo uzimali nikakve kredite, ali upotrebljavamo sredstva koja smo pozajmili ranije. Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj imamo kreditni aranžman vredan 60 miliona evra, a sa Evropskom investicionom bankom 90 miliona. Uz to smo od domaćih banaka uzeli oko 641.322.000 dinara za program izgradnje 1.100 stanova, ali će to praktično otplatiti sami kupci - nabraja Stanojevićeva, dodajući i da se trenutno vode pregovori sa EBRD-om o novom kreditu od 70 miliona evra, koji će se iskoristiti za gradnju mosta preko Save.

Kako objašnjava gradski menadžer, rate za otplatu ovih kredita minimalno opterećuju gradski budžet, a kao ilustraciju Stanojevićeva je naveo da će pod najvećim finansijskim teretom Beograd biti 2017. godine, kada će na rate morati da odvoji 23 milijarde dinara. To je samo pet procenata sadašnjeg budžeta, koji će, prema očekivanjima, tada biti još veći.

- Bez problema možemo da se još ovoliko zadužimo i da i dalje sve bude u redu. Upravo zbog toga što redovno izmirujemo obaveze, EBRD nam je smanjio početnu kamatnu stopu, koja je sada 5,3 odsto u proseku - tvrdi Stanojevićeva.

Od svih uzetih kredita Beograd je do sada vratio 378.673.000 dinara domaćim poveriocima (novac uzet za stanove) i 3.796.731 evro otplaćen Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

A. D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Zbog upale oka 20 dana u "Lazi"!
Stotine miliona iz plitkog džepa
Učionice i u hodnicima
Ne nameravaju da se predaju
Okupljanje "paviljonaca" u Politehničkoj akademiji
Nagrada za studentske smart kartice
Povređen prvi sekretar Francuske ambasade
Radovi na osam opština
Sinoć u Beogradu: Silikoni na Brodveju još pre tri decenije
Gradske vesti: Promocija "Finesinih" knjiga
 


     


FastCounter by LinkExchange