GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Penal Srpskoj zbog propalog posla s mobilnom telefonijom

Tri miliona evra odštete "Cepteru"

Vlada u Banjaluci tvrdi da nije znala za posao s mobilnim operaterom "Ceptelfonom", ali ni za vansudski dogovor

BANJALUKA - Stefan Todorović, pravobranilac RS, nagodio se s kompanijom "Cepter" da joj se iz budžeta RS isplati šest miliona konvertibilnih maraka odštete za propali posao s mobilnom telefonijom u RS.

Vansudska nagodba, koju je banjalučki Osnovni sud potvrdio 21. oktobra, postignuta je bez konsultacija s Vladom RS.
Izvori bliski kabinetu premijera Pere Bukejlovića tvrde da vlada nije ni znala za nagodbu dok im pre tri dana u Ministarstvo pravde nije stigao dopis iz Pravobranilaštva, kojim ih obaveštavaju o uloženom prigovoru na sudsku odluku o izvršenju.

Uz odštetu i akcije?

Sud i pravobranilac RS su početkom aprila ove godine predlagali da se postupak između "Ceptera" i vlade reši vansudskom nagodbom, ali kabinet bivšeg premijera Dragana Mikerevića ostavio je novoj vladi da donese konačnu odluku o tome. "Cepter" je, izveštava Fonet, svojevremeno tražio da im se pored isplate odštete od 6,5 miliona maraka isplati i dodatnih pet miliona u akcijama državnih preduzeća - RK "Boska", hotel "Palas" i zgrada Medicinske elektronike.

Prigovor je uložen istog dana, čeka se odluka suda. Ako sud ne prihvati prigovor, budžet će početi da se prazni čim "Cepter" podnese nalog za skidanje novca s računa vlade.
Prema sudskom rešenju, vlada je dužna da odmah isplati tri miliona maraka, u prvoj polovini 2006. još milion, a poslednja dva miliona do kraja 2006.

"Cepter" je još pre dve godine pred Osnovnim sudom pokrenuo parnicu protiv Vlade RS sa odštetnim zahtevom od 16,1 milion maraka, zbog direktne štete i izgubljene dobiti, koje su mogli da imaju da su ikad proradili kao operater mobilne telefonije u RS.

Njima je, odnosno nesuđenom mobilnom operateru "Ceptelfonu", 8. februara 2000. vlada dala licencu za rad mobilne telefonije.
Oni su, u međuvremenu, uložili novac u podizanje baznih stanica i druge pripreme, ali nikad nisu proradili jer se situacija kasnije zakomplikovala zbog spora o tome ko ima pravo da izdaje GSM licencu - vlada ili Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

Fonet


vesti po rubrikama

^balkan

Tri miliona evra odštete "Cepteru"
Rišar ne želi umesto Ešdauna u Bosnu
Italijani ne kreću na Dalmaciju
 


     


FastCounter by LinkExchange