GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 26. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Guverner Jelašić protiv prodaje većinskih paketa akcija u bankama

Nismo više gladni para

Prihvatljivija je postupna i lagana privatizacija preko javne ponude i iznošenje na prodaju manjih paketa akcija - tvrdi profesor Boško Živković

BEOGRAD - Nije prošlo puno vremena od raspisivanja poziva za predkvalifikaciju za prodaju akcija u Vojvođanskoj banci, jednoj od najvećih banaka u Srbiji sa skoro apsolutnim vlasništvom države, a guverner Radovan Jelašić založio se za izmenu strategije za privatizaciju državnih banka. Jelašić smatra da, "ako sada strancima prodamo sve državne banke, sutra nećemo imati sa čime da izađemo na tržište kapitala".

Za to su se pre godinu dana zalagali pojedini stručnjaci, među kojima je i profesor Miodrag Zec. On je upozoravao na činjenicu koju je sada rekao Jelašić. Prema najavi guvernera, realno je očekivati da do raspisivanja tendera za privatizaciju Vojvođanske banke država promeni stav i odustane od prodaje većinskog udela u toj banci.

- Pre dve-tri godine smo bili veoma "gladni" para, pogotovo u budžetu, sada treba primeniti nešto drugačiju strategiju privatizacije i prodaje baš tih državnih banaka". Strancima možemo ponuditi 50 do 60 odsto kapitala, a sigurno i manjinski deo neke od državnih banaka - dodao je Jelašić.

Nejasno

Odluku ministra finansija Mlađana Dinkića da proda Vojvođansku banku, u kojoj država poseduje 99,24 odsto akcija, a da istovremeno ne proda manjinski paket akcija u Nacionalnoj štedionici, kojoj "preti" nova dokapitalizacija i obezvređivanje državnog paketa akcija, Živković nije želeo detaljno da komentariše. "Pravo da vam kažem, nije mi jasna takva odluka. Nemam podatke na osnovu čega je doneta takva odluka, tako da ne bih želeo da pričam s političke tačke gledišta", rekao je Živković.

Ministarstvo finansija, odnosno Agencija za osiguranje depozita nedavno je ponudilo investitorima ne manje od 99 odsto kapitala Vojvođanske banke. Poziv važi do 7. novembra, a prema podacima Agencije, Vojvođanska banka je, zaključno sa 30. junom 2005. iskazala je ukupnu aktivu od 453 miliona evra, i na petom je mestu među bankama u Srbiji. Ukupni kapital banke na kraju prethodne godine iznosio je 50,4 miliona evra.

Stručnjak za bankarstvo profesor Boško Živković kaže da je ideja guvernera dobra, ali da prvo treba promeniti način upravljanja u državnim bankama.

- Da se veličina nenaplativih kredita ne bi uvećavala, treba popraviti način odlučivanja o kreditu. To je, zapravo, poboljšanje kvaliteta korporativnog upravljanja, a Predlog zakon o bankama to omogućava. Kada je reč o strategijama prodaje državnih banaka, ne treba je nužno menjati, već se mogu promeniti tehnike privatizacije. Dakle, prihvatljivija je postupna i lagana privatizacija preko javne ponude i davanje na prodaju manjih paketa akcija - rekao je Živković i dodao da bi se na taj način osnažilo tržište kapitala.

Država tako, smatra Živković, optimizuje kapitalne prihode, jer će za pet godina, recimo, 20 odsto neke banke u vlasništvu države vredeti kao sadašnjih 70-80 odsto kapitala. Na pitanje da li je sada pravo vreme za prodaju većinskog dela Vojvođanske banke, on kaže da to pitanje treba postaviti političarima pre nego ekonomistima. "Pravilo je da se banke privatizuju na kraju procesa transformacije vlasništva, dakle pošto se završi prodaja realnog sektora, odnosno preduzeća. Međutim, Srbija je imala havariju u bankarskom sektoru, pa je situacija nešto drugačija", smatra Živković.

O predlogu koga zastupaju pojedini ekonomisti - spajanju dve državne banke Komercijalne i Vojvođanske - Živković kaže da nije siguran da bi ta ideja bila a priori dobra. "Srbija već sada ima visokokoncentrisan bankarski sektor. Cilj je da dobijemo efikasno bankarstvo, odnosno s niskim troškovima posredovanja i širokom lepezom usluga. Stoga nisam siguran da bi stvaranje takvih mamutskih banaka vodilo ka tom cilju, a možda bi vodilo i u monopole, budući da naš bankarski sektor odlikuje pet-šest velikih banaka", zaključio je Živković.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Nismo više gladni para
RTS i vlada ućutkali EPS
Prvo strategija pa zakon
"Srbijanka" duguje više nego što vredi
Česi grade elektranu u Zaječaru
 


     


FastCounter by LinkExchange