GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 26. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Velimir Ilić traži od koalicionih partnera da smene direktora Uprave za javne nabavke

Ministar prikriva aferu s vozovima

Iako su Šarančić i društvo prekršili zakon i na sumnjiv način kupili lokomotive i vozove vredne 7.500.000 miliona evra, jedini spas iz bezizlazne situacije je da pokušaju da prebace odgovornost na direktora Uprave - kaže izvor Glasa

BEOGRAD - Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić traži od svojih koalicionih partnera smenu direktora Uprave za Javne nabavke Predraga Jovanovića, saznaje Glas. Razlog uklanjanja Jovanovića s funkcije je ukazivanje Jovanovića na nezakonite nabavke u JP "Železnice Srbije", gde je direktor Ilićev stranački kolega Milanko Šarančić.

Već viđeno!

Da Velimir Ilić ne voli kad mu neko ide uz dlaku, pokazao je slučaj rekonstrukcije Aerodroma "Beograd". Komisija za zaštitu prava ponuđača ostala je dosledna da se zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama poništi deo tendera ukupne vrednosti 18 miliona evra za rekonstrukciju terminala 2. Međutim, to se nije svidelo ministru Iliću, koji je u junu prošle godine izvršio pritisak na tadašnjeg predsednika komisije Aleksandra Lukića da podnese ostavku.
- Nisam stigao ni da obrazložim predlog komisije, kada me je ministar Velja Ilić najgrublje prekinuo i, uz psovke i pretnje, tražio da se tender ne poništava i to u prisustvu sedam-osam ljudi. Ministar mi je naredio da odbijem žalbu "Štrabaga" i da mi bude jasno da to moram da uradim. Sastanak je završio rečima: "Uradićeš kako ja kažem, jel' ti jasno?!" - govorio je tada Lukić.

- Iako su Šarančić i društvo očigledno prekršili zakon i na sumnjiv način kupili lokomotive i vozove vredne 7.500.000 miliona evra, jedini spas iz bezizlazne situacije je da pokušaju da prebace odgovornost na direktora Uprave. Navodno, tvrde da ne radi svoj posao i da je u orkestriranoj hajci protiv brižnog rukovodstva Železnice. I sam Šarančić je najavio pre nekoliko dana da će tražiti odgovornost Jovanovića, što je i bio dovoljan izgovor Velimiru Iliću da u poslednji čas spase svog stranačkog kolegu. Problem je što će verovatno članovi vlade pristati na ovu ucenu, iako su postavili Jovanovića da vodi računa o javnim nabavkama. Razlog je mir u kući - rekao nam je dobro obavešteni izvor blizak Vladi Srbije i dodao da ga ne bi čudilo da, zbog prijateljskih veza rukovodstva Železnice, izveštaj UBPOK-a bude "sve je u redu".

Glas podseća da postoje dokumenta koja ukazuju da su povređena osnovna načela Zakona o javnim nabavkama, da konkurencije uopšte nije bilo i da su poslovi nabavke 10 švedskih vozova i šest slovenačkih lokomotiva unapred dogovoreni. Zatim da se milionski vredne nabavke nameštaju nepoznatim, ali prijateljskim firmama CO Rail LLP iz Londona i "Sib-eks" iz Beograda, kao i to da je vlasnik ove dve firme bračni par Čelebić i da se ova druga firma isključivo bavi buticima. "Sib-eks" je inače evidentiran na lažnoj adresi u Ugovoru o lizingu.

Umesto da prebacuju odgovornost, rukovodstvo Železnice i resorni ministar Velimir Ilić trebalo bi da objasne zašto je Šarančić iznosio neistinu da je banka izabrala ove dve firme, kad je znao da iza ovih "fantomskih" preduzeća stoji Milorad Čelebić s kojim se često viđa. Takođe i to zbog čega su izbegavali redovnu tendersku proceduru i pozivali na hitnost nabavke a pritom se, opet, ne poštuju razlozi zbog kojih se pozivaju na hitnost. Šarančić i njegov šef stranke Nova Srbija trebalo bi i da objasne kako je moguće da u jednom danu na dva različita dokumenta cena švedskih vozova skoči čak za 650.000 evra, ne računajući PDV i druge troškove...

Tokom jučerašnjeg dana nismo uspeli da dobijemo ministra Ilića i direktora Uprave Predraga Jovanovića kako bismo čuli i njihov komentar.

M. Lađević


vesti po rubrikama

^društvo

Smrad i zaraza u školama
Ministar prikriva aferu s vozovima
Brane radnicima da napuste posao
Bolji uslovi za lečenje vojnih osiguranika
Potrebna reciklaža plastičnih boca
Socijalni program za prosvetare
Prekršajna prijava protiv Ranke Savić
 


     


FastCounter by LinkExchange