GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 25. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Opustošivši Jukatan i Kubu, uragan treće kategorije krenuo na SAD

"Vilma" na Floridi

HAVANA - Uragan "Vilma", koji je opustošio poluostrvo Jukatan u Meksiku, pojačao je snagu krećući se ka Floridi i prešao u treću kategoriju, saopštio je američki Centar za uragane iz Majamija.

Glavni udar Florida je dočekala juče u ranim popodnevnim satima po našem vremenu. Tada se uragan "Vilma" obrušila na obale Floride praćena jakim kišama i udarima vetra od 200 km na sat. Juče je na Floridi zatvoren i svemirski centar Kejp Kanaveral. Najmanje šest ljudi je izgubilo živote dok se uragan Vilma u subotu probijao kroz turističke centre u Meksiku. Vetrovi su, trećeg dana svog prolaska preko Jukatana, nosili krovove i čupali stabla drveća iz korena.

Ogromni talasi koje je izazvao uragan "Vilma" zapljusnuli su juče ujutro Havanu i autoput duž obale i obližnje zgrade. Na obodu uragana, pogođena je i zapadna Kuba, a poplavljena su i evakuisana naselja duž južne obale ostrva. Još nisu poznate razmere štete na severu zemlje, javio je AP. Predsednik Fidel Kastro prekjuče se pojavio na televiziji kako bi umirio Kubance i ponudio pomoć kubanskih lekara pogođenim područjima u Meksiku.

Kuba je poslala 400 lekara u Gvatemalu da bi pomogli u ublažavanju posledica uragana "Sten" i još 200 lekara u Pakistan, koji je 8. oktobra pogodio zemljotres, u kome je poginulo 79.000 ljudi. Kastro je pohvalio efikasnost zemlje u pripremama za uragan, rekavši da je Kuba, uprkos oskudnim sredstvima, postala međunarodno priznata kao "uzor zemlje koja štiti živote svojih građana". Lokalna civilna odbrana je u okviru standardne procedure najavila isključenje električne energije u Havani.

Pripremila V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Stradao još jedan mladić
Izbor siromašnih
"Vilma" na Floridi
Ubijen komandant Islamskog džihada
Zastave na pola koplja zbog avionske nesreće
 


     


FastCounter by LinkExchange