GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 25. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Korus Lajn", najpoznatiji mjuzikl Brodveja, sada i na Terazijama

Pozorište istine

Metaforički komad predstavlja neoliberalno društvo u kome se svi bore za uspeh - jer samo on prolazi

Mjuzikl koji je obeležio Brodvej, "Korus lajn" Majkla Beneta (izvođen više od šest hiljada puta), postavljen je, prvi put kod nas, u Pozorištu na Terazijama. Premijera predstave, koju je preveo Jovan Ćirilov a režirao Mihajlo Vukobratović, biće 27. oktobra.
Zbog zasnovanosti na džez baletu (formi koja nije zastupljena kod nas) i specifičnih odredbi o autorskim pravima, ovaj komad, koji je svojevremeno nagrađen Pulicerovom nagradom, zadao je brojne probleme domaćim stručnjacima.

Scenografija, svetlo, pokreti i tekst morali su da ostanu nepromenjeni. Zbog nemogućnosti verodostojnog prevoda, brojni pojmovi u replikama, kao i sam naslov, ostali su u orginalu. Metaforički komad predstavlja građansko, neoliberalno društvo u kome se svi bore za uspeh - jer samo on prolazi.
- Okvir predstave je audicija. Igrači drugog reda idu iz predstave u predstavu sa malim ulogama i posećuju sve audicije. Ključna je replika "reditelja": "Dobro, vi ćete igrati. Niste savršeni. Bićete. Tek su počele probe. A sada mi recite nešto o sebiÖ". Tu predstava dublje ulazi u osećanja glumaca i kroz formu grupne terapije, u kojoj učesnici iskazuju svoje sposobnosti, razvija se psihološka drama - rekao je reditelj Vukobratović, upravnik Pozorišta na Terazijama, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Za "Korus lajn" kažu da je pozorište iskrenosti i istine. Surovog odnosa života prema malim ljudima. Zato u njoj nema glavnih uloga - ovo je predstava grupe.
- Osim borbe za uspeh, predstava ima još jedan sloj - ljubav svih onih koji treba da budu izabrani. Naročito se izdvaja Zekova ljubav prema njegovoj ženi. Drugi sloj paralelno živi uz borbu za uspeh - rekao je glumac Janoš Tot.

Da tema ovog komada koji je na Brodveju postavljen 1975. godine i igran do 1990. ne zastareva, svedoči i činjenica da je njena obnova najavljena za septembar sledeće godine.

B. Bošnjak


vesti po rubrikama

^kultura

Vinisijus Kantuarija: Razgovaram s gitarom
"Korus Lajn" sada i na Terazijama
Nagrada solistima baleta "Ko to tamo peva"
Na Sajmu knjiga 900 izdavača
 


     


FastCounter by LinkExchange