GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 25. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vinisijus Kantuarija, brazilska zvezda, gost Beogradskom džez festivala

Razgovaram s gitarom, pravim muziku iz duše

Bitlsi su mi promenili svet. Japanac Ruiči Sakamoto je najbolji brazilski muzičar danas! Muzička scena Brazila, Balkana i Afrike

Vinisijus Kantuarija zauzima posebno mesto u istoriji brazilske, ali i svetske muzike. To je postigao kao vokalista, gitarista, perkusionista, ali i komponujući muziku i tekstove za muzičare kao što su Kaetano Veloso, Gal Kosta i Žilberto Žil. Sredinom 90-ih seli se u SAD gde sarađuje sa poznatim imenima njujorške scene, kao što su Arto Lindzi, Džon Zorn, Bil Frisel, Mark Ribo, Dejvid Birn, Lori Anderson. NJegova muzika je spoj tradicionalnog i savremenog brazilskog zvuka, uz prizvuke Majlsa Dejvisa i Četa Bejkera. Prošle godine objavio je album "Horse and Fish" i u okviru njegove promocije nastupiće na predstojećem Beogradskom džez festivalu u Domu Omladine.

Koja je bila prva muzika koja je uticala na vas?
- Definitivno su to bili Bitlsi. Imao sam 12 godina i njihova muzika mi je promenila svet. Sećam se da sam svaki put posle škole išao kući trkom kako bih čuo Bitlse na radiju. To je prva muzika kojoj sam posvetio pažnju. U to vreme je bilo vrlo teško nabaviti njihove ploče. Jedini način je bio da nekoga, ko je putovao van zemlje, zamoliš da ti ih kupi. Posle Bitlsa na su red došli Žobim, Sinatra...

Bluz filmovi u DOB-u

BEOGRAD - Projekcijom filma "Feel Like Going Home" sinoć je u Velikoj sali Doma omladine u Beogradu otvorena filmska revija "The blues" - serijal dugometražnih dokumentarnih filmova snimljenih pod umetničkim vođstvom američkog reditelja Martina Skorsezea.
Reč je o seriji impresionističkih filmova gde svaki režiser istražuje muziku kroz svoje sopstvene veze s njom, a cilj je da se "uhvati" srž bluza i njegov emotivni uticaj na ljude širom sveta. Vodeći svetski režiseri, poput Klinta Istvuda, Ričarda Pirsa, Roberta Kenera, Čarlsa Barneta i drugih, u svojim ostvarenjima rasvetljavaju nastanak i razvojni put muzike koja je inspirisala mnoge muzičare i muzičke stilove.
Tokom narednih dana publika će moći da pogleda filmove "Piano blues", "The Road to Memphis", "Warming by the Devil's Fire" i "Godfahters and Sons". Ulaznice su 150 dinara.

Da li ste u prošlosti mogli da predpostavite da će brazilska muzika imati ovako veliki uticaj na svetsku muzičku scenu?
- Naravno! Još od samog početka s pojavom bosanove, pa do dan-danas, brazilska muzika ima ogroman uticaj na svetsku muzičku scenu. U radovima mnogih muzičara, poput Beka, Dejvida Birna i Artoa Lindzija, može da se primeti uticaj brazilske muzike.

Aktivno ste sarađivali sa poznatim imenima brazilske scene - sa Kaetanom Velosom, Žoržom Kautnerom, Gal Kostom...
- To su fantastični ljudi, ali i talentovani muzičari. Kaetana sam upoznao preko Gal Koste, on je jedan od "tropikalista". Naša saradnja je počela 1977. godine i radili smo osam godina. Tu sam imao više uloga: svirao sam gitaru, perkusije, bio sam producent i tekstopisac, a zajedno smo napisali brdo pesama. U vreme kada smo počeli da radimo on je već bio poznat u Brazilu, ali mnogo manje nego danas.

Čim ste se preselili u SAD, radili ste sa ljudima kao što su Bil Frisel, Mark Ribo, Ruiči Sakamoto, Arto Lindzi...
- Među nama postoji velika razmena ideja. Možda nećeš verovati, ali moje mišljenje je da je Sakamoto najbolji brazilski muzičar danas. Iako je Japanac, stvarno zna da dokuči brazilski senzibilitet, a kao primer za to su izdanja "Casa" i "A Day in Nenj York". Bil Frisel i ja imamo bend "Intercontinentals" i izvodimo muziku iz različitih krajeva sveta. Pored nas tu učestvuju i ljudi sa Balkana kao i iz Afrike i svako unosi svoj senzibilitet u ono što radimo, što čini ovu muziku posebnom. Mark Ribo je isto tako odličan gitarista sa kojim sam ove godine imao nekoliko nastupa (duet). Jedna numera sa novog albuma "Cubanos Postisoz" je posvećena njemu i njegovom bendu (Marc Ribot and Los Cubanos Postizos).

Arto zauzima posebno mesto, jer je moje ime poznato zahvaljujući njemu. Učestvovao sam u stvaranju nekoliko njegovih albuma, i mogu da kažem da mi se dopada njegov način rada, odnosno drugačiji pristup u obradi zvuka. U svakom trenutku sam spreman da sarađujem sa ovim ljudima, otvoren sam za saradnju, ali i za sugestije. Jedino što nam treba je vreme da ostvarimo naše zamisli.

Pored svih tih projekata i gostovanja, šta se dešava kada ste sami, vi i vaša gitara?
- Dešava se nešto lepo i interesantno. Gitara je moj glavni instrument, i sa njom provodim dosta vremena. Dešavaju se lepe stvari kada nateraš gitaru da peva ili da priča. Jednostavno, pravim muziku koja je odraz moje duše.

Žobim - sinonim za brazilsku muziku

Poslednji album Vinisiusa Kantuarie "Horse and Fish" predstavlja njegovo prvo koncertno izdanje. U to su, kaže, uložene godine i godine iskustva i rada s bendom, a naziv albuma označava kontrast "u ovom svetu" (crno-belo, džez-samba). "Istovremeno, to označava i kontrast kod mene kao muzičara - sviram i džez i sambu... Volim da kombinujem brazilske ritmove sa drugim muzičkim uticajima. Pošto sam iz Brazila, a živim u Americi, ponekad osetim nostalgiju, i to je razlog što pravim muziku koja je još više brazilska. Može da se kaže da, što sam dalje od Brazila, toliko se više osećam kao Brazilac.
Na albumu se nalaze i pesme Antonija K. Žobima i Žilberta Žila...
- Žilberto Žil je moj stari prijatelj i oduvek su mi se dopadale njegove pesme. S druge strane, Žobim je ličnost koja predstavlja sve što je brazilsko, odnosno njegovo ime je sinonim za brazilsku muziku. Uvek sam se trudio da snimim bar jednu njegovu pesmu na mojim albumima. Nadam se da ću jednog dana da snimim ceo album sa njegovim pesmama. Pesme koje su stavljene na "Horse and Fish" su one koje najčešće izvodim na koncertima.

Nenad Georgievski


vesti po rubrikama

^kultura

Vinisijus Kantuarija: Razgovaram s gitarom
"Korus Lajn" sada i na Terazijama
Nagrada solistima baleta "Ko to tamo peva"
Na Sajmu knjiga 900 izdavača
 


     


FastCounter by LinkExchange