GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 20. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Meštani sela Debelja spasli ptića koga je napao suri orao

Beloglavi sup vraćen u prirodu

NOVA VAROŠ - Mladunče beloglavog supa koje su meštani sela Debelja našli u vodi Zlatarskog jezera i koje je bilo zbrinuto u Novoj Varoši, kod Gorana Bjelanovića, čuvara Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Uvac", pre nekoliko dana, posle uspešnog oporavka, vraćeno je u prirodu.

- Mladunče je u letu, kako su mi ispričali meštani, napao suri orao. Mladi beloglavi sup, pošto je slabiji letač, izgubio je kontrolu i pao u jezero. Čim su nam meštani javili da je orao u vodi, organizovali smo akciju spasavanja, našli mladunče, prebacili ga u čamac i hitno dopremili u Novu Varoš, gde se uspešno oporavilo - kaže Bjelanović.

Pre vraćanja u prirodu, mladunče su pregledali dr Bratislav Grubač, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode, i veterinar Bogdan Šojić. Ustanovljeno je da sup nema povreda, pa je ptica prstenovana i ostavljena na steni iznad Uvca, odakle je poletela.

Ovo nije prva akcija entuzijasta iz Nove Varoši u spasavanju kolonije beloglavih supova u kanjonu Uvca. Pre dvadesetak godina, ponajviše trudom Borka Obućine iz Bukovika, a onda i nesebičnim radom ostalih ljubitelja prirode iz ovog kraja, spasena je kolonija orlova koji su već bili pred istrebljenjem.

U Novoj Varoši osnovana je i Fondacija za zaštitu ptica grabljivica, otvorena su dva hranilišta za orlove na kojima se "kralju nebeskih visina" godišnje servira oko 40 tona klaničnog otpada i lešina uginulih životinja kojima se supovi hrane. Sa devet, broj beloglavih supova u koloniji brzo je porastao na oko 240 ptica, koliko ih sada ima. Osnovan je i rezervat prirode u klisuri Uvca na oko 2.700 hektara, kojim gazduje Fondacija iz Nove Varoši, pa je time upotpunjena zaštita retkih ptica kojima je Uvac jedno od poslednjih staništa u ovom delu Evrope.

Z. Š.


vesti po rubrikama

^vesti

Beloglavi sup vraćen u prirodu
Ukradena patka-glumica
Milioniti putnik na Debelom brijegu
Prvi ženski ragbi klub
Ukradena Slobina slika
Nemcima prija u Crnoj Gori
Neće da beru kukuruz za 20 evra na dan
   


     


FastCounter by LinkExchange