GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 20. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Mile Dragić, posle 30 dana pritvora, pušten da se brani sa slobode

Dokazaću da sam džabe pritvoren

Pritvor ukinut i pukovniku Jovici Vučkoviću. Odluka doneta na zahtev tužioca pošto su saslušani svi svedoci. Dragić će pobiti sve optužbe, tvrdi njegov branilac Radivoj Paunović

BEOGRAD - Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu ukinuo je juče pritvor Miletu Dragiću, vlasniku zrenjaninske firme za proizvodnju vojne opreme, i pukovniku Jovici Vučkoviću, načelniku Odeljenja za razvoj i opremanje u Upravi za razvoj GŠ VSCG. Odluka je doneta na zahtev tužioca. Dragić i Vučković, koji su u pritvoru proveli 30 dana, osumnjičeni su za učešće u sklapanju štetnih ugovora o nabavci vojne opreme.

Maraš i Paskaš svedoče sutra

Tridesetodnevni pritvor jedino nije istekao generalu Milunu Kokanoviću, koji se tamo nalazi od 30. septembra. Saslušanje svedoka u istrazi protiv Kokanovića nastavlja se danas svedočenjem sekretara Ministarstva odbrane Milane Rakić i pukovnika Boška Ivanića, a sutra će pred istražnim sudijom vojnog odeljenja Okružnog tužilaštva Novicom Mihajlovićem svedočiti zamenik ministra odbrane Vukašin Maraš i bivši načelnik Generalštaba VSCG Dragan Paskaš.

Dragiću se na teret stavlja davanje mita i neovlašćeno držanje oružja, a Vučkoviću zloupotreba službenog položaja. Obojica su juče, nešto posle 16 sati, napustili Centralni zatvor u pratnji svojih advokata. Dragića, koji je bio vidno raspoložen, dočekali su supruga, rodbina i radnici firme, kojima se zahvalio na podršci.

Vlasnik "Proizvodnje Mile Dragić", kako saznaje Glas, odmah po izlasku iz zatvora otišao je kući u Zrenjanin. Vladimir Horovic, Dragićev advokat, rekao je juče ispred CZ-a da je "ovakva odluka morala da usledi, pošto su saslušani svi svedoci i nema više razloga za produženje pritvora".

Drugi branilac Radivoj Paunović rekao je za Glas da će Dragić pobiti sve optužbe.
- Moj klijent će dokazima naterati tužioca da odustane od daljeg gonjenja i pokazaće da je pritvor bio neosnovan - kazao je Paunović.

Srpski ministar finansija Mlađan Dinkić naglasio je juče da ugovori o kupovini vojne opreme od kompanije "Proizvodnja Mile Dragić" još nisu poništeni, te da postoji mogućnost da zbog toga budžet Srbije bude oštećen za 3,6 milijardi dinara.
- Samo zahvaljujući brzoj intervenciji Vlade Srbije i budžetske inspekcije, sprečena je pljačka državnog novca. Na toj osnovi je budžetska inspekcija podnela pet krivičnih prijava iz svoje nadležnosti - rekao je Dinkić na konferenciji za novinare. On je dodao je da će nalaze budžetske inspekcije predočiti Odboru za finansije Skupštine Srbije.

Još bez zahteva za istragu

Protiv ministra odbrane u ostavci Prvoslava Davinića, njegovog pomoćnika Miluna Kokanovića, sekretara Ministarstva odbrane Milane Rakić i oficira zaduženih za snabdevanje - pukovnika Jovice Vučkovića i Milovana Andrića, budžetska inspekcija podnela je krivične prijave zbog sumnje da su umešani u aferu "pancir", potvrdilo je juče Okružno tužilaštvo u Beogradu. Oni su, navodi se u prijavi, mimo uredbe, koja reguliše postupak u javnim nabavkama, zaključili ugovor o nabavci vojne opreme sa firmom "Mile Dragić". Međutim, šef Istražnog odeljenja Okružnog suda Branislav Todić potvrdio je za Glas da zahtev za sprovođenje istrage po tim prijavama još ne postoji.
- Javni tužilac tek treba da oceni da li ima osnova za pokretanje istrage. Ne zna se koliko vremena može da prođe pre nego što on utvrdi da od svega treba dići ruke ili sačiniti zahtev za sprovođenje istrage - rekao je Todić.

S. V. - J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Mile Dragić: Dokazaću da sam džabe pritvoren
Sukob Koštunice i Tadića zbog Kosova
Sandina tetka na državnim jaslama
Pripadnici Kfora spremni da pucaju
Socijalisti se okreću Kariću
Mirko Rosić (GSS) o saradnji sa LDF
 


     


FastCounter by LinkExchange