GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Peking otkazao posetu japanskog šefa diplomatije

Kinezi ponovo ljuti na Koizumija

PEKING - Kina je juče otkazala posetu japanskog ministra inostranih poslova, dan pošto je japanski premijer Đunićiro Koizumi razljutio Peking posetom šintoističkom hramu u kojem se čuva spomen na sve japanske vojne žrtve, uključujući i nekoliko ratnih zločinaca.

Koizumi povremeno posećuje hram Jasukuni, koji Kinezi smatraju simbolom japanske agresije tokom invazije i okupacije većeg dela Kine od 1931 do 1945. Peking ljutito reaguje na svaku njegovu posetu, pa i na prekjučerašnju, a značaj problema povećava i činjenica da je gotovo 200 poslanika parlamenta u Tokiju sledilo svog premijera i grupno posetilo Jasukuni. Ovog puta kineske vlasti su otkazale za nedelju planiranu posetu šefa japanskog MIP-a Nobutake Maćimure. - S obzirom na sadašnju situaciju, poseta ne dolazi u pravo vreme - izjavio je portparol kineskog MIP-a Kong Kvang, istakavši da Kina ne može da primi Maćimuru.

Tragikomično je to što je Maćimura trebalo da s kineskim domaćinima razgovara baš o obnovi odnosa dveju zemalja koji su nategnuti ne samo zbog Koizumijevih poseta Jasukuniju nego i zbog naftnih nalazišta i spornih udžbenika istorije iz kojih japanski đaci uče istoriju koja je, tvrdi Kina, umnogome prepravljena i ublažena imperijalistička i zavojevačka prošlost Zemlje izlazećeg sunca. Osim toga, ova Maćimurina poseta trebalo je da utre put sastanku japanskog premijera Koizumija i kineskog predsednika Hua Đintaoa.

Jošinori Ono, ministar odbrane Japana, odgovorio je da je premijer posetio hram privatno. - Razumljivo je da je išao da ožali one koji su živote dali za svoju zemlju i da se zakune da nikada više neće biti rata - kazao je Ono.

Ramsfeld prvi put u Kini

Američki ministar odbrane Donald Ramsfeld doputovao je juče u svoju prvu zvaničnu posetu Kini, u želji da razgovorima s najvišim kineskim funkcionerima ublaži strahovanje Amerikanaca zbog sve snažnijeg razvoja vojnih kapaciteta azijskog džina u usponu. Ramsfeld je optužio Kinu da saopštava manje troškove odbrane od stvarnih i upozorio da to budi sumnju da će Kina koristiti vojnu moć.

V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Pomor živine u okolini Moskve
Vatreni obračun sa teroristima
Kinezi ponovo ljuti na Koizumija
SAD plaćaju "spontane promene"
 


     


FastCounter by LinkExchange