GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle Turaka i Rumuna, i Grci u strahu od ptičjeg gripa

Pomor živine u okolini Moskve

MOSKVA - Ministri spoljnih poslova EU juče su na hitno zakazanom sastanku raspravljali o opasnosti širenja ptičjeg gripa, pošto je utvrđeno da je virus te bolesti stigao na teritoriju EU - u Grčku, a da je počelo ispitivanje ptica i u Hrvatskoj i Bugarskoj.

Inače, u Tulskoj oblasti, u selu udaljenom 350 kilometara od Moskve, uginulo je 10 odsto domaće živine, a uzrok pomora je virusna infekcija, javljaju ruski mediji, dodajući da će konačna dijagnoza biti poznata sutra, kad budu gotovi rezultati analiza, prenosi Beta.

Lokalna TV Plus 12 objavila je da je u selu već počela vakcinacija stanovništva. U Rusiji su, inače, potvrđena žarišta ptičjeg gripa u 51 mestu, u šest regiona.
I u Rumuniji je otkriven nov slučaj ptičjeg gripa u delti Dunava, u blizini granice s Ukrajinom. Reč je o obolelom labudu. Iz Bukurešta je saopšteno i da je izbijanje ptičjeg gripa ograničeno na severna sela Čamurlija de Žos i Maliuk, gde je uništeno 21.000 domaćih ptica. Obolelih ljudi nema.

Dozvola za tamiflu?

Švajcarski proizvođač lekova "Roš" razmotriće izdavanje dozvole drugim firmama da proizvode lek tamiflu, trenutno najefikasniji u borbi protiv ptičjeg gripa. "Roš" je objavio da je izložen pritisku da popusti kontrolu nad svojim patentom, ali je naglasio da želi da ostane glavni proizvođač ovog leka, javlja Srna.

Prodaja živinskog mesa naglo je opala u Grčkoj, pošto je izbila panika zbog ptičjeg gripa. Grci su virus otkrili prekjuče, u jednom seoskom domaćinstvu na grčkom ostrvu Inuses, na istoku Egejskog mora.
Tek krajem nedelje biće poznat rezultat testiranja jedne od devet obolelih ćuraka kod koje je registrovan virus H5, koja bi trebalo da pokažu da li je obolela ćurka pozitivna i na virus H5N1, opasan po zdravlje čoveka. Testiranje se obavlja u u Solunu.

Ni u Poljskoj nije bolje iako virusa tamo nema. Ali, većina poljskih seljaka oglušuje se o naređenje vlasti da izoluje svoje kokoške, patke i guske kako ne bi došle u dodir s divljim pticama dok ne prođe opasnost ptičjeg gripa.
Kada je reč o našem susedstvu, vlasti RS naredile su da se u lovištima ribnjaka "Saničani" prekine sezona lova na divlje patke, a vlasti u Federaciji BiH izdale su privremenu zabranu lova na ptice selice - divlje patke, guske, šljuke, prepelice i čaplje. Ptičji grip se pojavio 1999. u istočnoj Aziji.

Pečeno i kuvano!

Nemački ministar zdravlja Ula Šmit demantovala je pisanje evropskih medija da je Nemačka odlučila da počne proizvodnju vakcine protiv virusa H5N1, objašnjenjem da se takva vakcina može proizvesti samo kada virus ptičjeg gripa pređe na čoveka, što za sada nije slučaj. Za proizvodnju vakcine za svaki virus potrebno je oko osam meseci, prenosi Srna. Francuski lekari ističu da je mogućnost da dođe do epidemije među ljudima minimalna. Veterinari ponavljaju da ptičji grip ne može da se prenese ako je meso pečeno ili skuvano, jer čak i temperatura od samo 70 stepeni ubija virus.

Prazni kokošinjci

U kumanovskom selu Nikulane povećana je smrtnost živine iz nepoznatih razloga. Žitelji tvrde da su vakcinisali kokoške.
Mnogi kokošinjci u selu su prazni, a seljaci umrle kokoške bacaju pored puta, u najlon kesama, javlja Srna. Novak Serafimović iz Nikulana kaže da mu je od ukupno 200 kokošaka ostala samo jedna kvočka i pet pilića i da su sve uginule za samo tri dana.


vesti po rubrikama

^svet

Pomor živine u okolini Moskve
Vatreni obračun sa teroristima
Kinezi ponovo ljuti na Koizumija
SAD plaćaju "spontane promene"
 


     


FastCounter by LinkExchange