GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hilandarskom bratstvu Kraljevčani poklonili milion dinara

Obnavlja se sveta kuća svih Srba

Godinu i po dana nakon katastrofalnog požara, obnova manastira sporo odmiče. Da sve bude kao nekad, potrebno je 30 miliona evra

KRALJEVO - Ako smo jedna duša, nema posla kojeg ne možemo završiti. Ovako jeromonah Metodije, prvi epitrop Hilandara, govori dok posetiocima najčuvenije nemanjićke zadužbine na Svetoj gori pripoveda koliki posao čeka hilandarske monahe da obnove ono što je pre godinu i po dana uništeno u katastrofalnom požaru. Radovi sporo odmiču, novac sve ređe pristiže. Bliži se i druga zima, a Igumenarija, Beli konak i brojni paraklisi još nisu okrovljeni. Grupa Kraljevčana posetila je nedavno hilandarsko bratstvo i predala im milion dinara, za onovu manastira.

Sačekao ih je jeromonah Metodije, desna ruka ostarelog igumana, arhimandrita Mojsija, Svetogorac koji svojim stasom i izgledom podseća na Njegoša. Govori tiho i pribrano. Ovaj naočiti Čačanin na Svetu goru došao je kao student završne godine Elektrotehničkog fakulteta. Nekoliko leta već hilandarski starci mu poveravaju ključeve "kuće svih Srba" i biraju ga za prvog epitropa.

-Trebaće dosta novca i vremena da se radovi privedu kraju. Tek smo počeli. Stručnjaci kažu da će obnova Hilandara trajati desetak godina, najmanje. Utrošiće se tridesetak miliona evra. Imamo strpljenja, ali novca će trebati. Sve ređe nam stiže pomoć. Ne sumnjam da će se uraditi kako valja i da će ova svetinja dugo još svetliti-kaže epitrop Metodije.

Sve ruševine su uglavnom raščišćene, a metalnim konstrukcijama sprečava se dalje urušavanje izgorelih konaka. Jedva primetnim radovima rukovode naši i stručnjaci solunskog Centra za zaštitu svetogorskog nasleđa "Kedak".

- Srbi moraju sakupiti snage i novca za obnovu ovog manastira. Ovde su tapije na naše postojanstvo i ništa ne sme biti prepušteno slučaju. Mi smo izdvojili milion dinara, toliko smo za sada mogli - kaže dr Radoslav Jović, predsednik opštine Kraljevo.

Na skelama su majstori i - monasi. Posle molitve, oni rade sa građevinskim radnicima. Za sada je urađena portirnica sa knjižarom i gostoprimnicom. Ubrzano se preuređuje nekadašnje seare, koja se nalazi iznad manastirske porte, u blizini ulazne kapije. Na tom mestu niču konaci za goste, putnike namernike i radnike.

- Radi se polako, ali stručno i kvalitetno. Manastirskom kompleksu biće vraćen nekadašnji izgled. Moramo biti marljivi i strpljivi, druge nam nema - zaključuje jeromonah Metodije.

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Obnavlja se sveta kuća svih Srba
Nastradao zbog tuđih dugova
Odluke se "vozaju", a građani pešače
Cenovnik za cvokotanje
Ko je zapalio 150 buradi
Neizvesna sudbina narodne kuhinje
Novi Sad i dalje bez skupština opština
   
 


     


FastCounter by LinkExchange