GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U gradiću Baner Elk ovog vikenda održana trka čupavih crva

Niko sluti hladnu zimu

Na svoja mesta, spremite se i krećite". I crvi su krenuli prekjuče i istrčali čuvenu trku na Festivalu čupavog crva, kojom stanovnici gradića Baner Elk u Severnoj Karolini već 28 godina tradicionalno biraju čupavca koji će predvideti kakva će biti nastupajuća zima.

Ovogodišnji pobednik, koji se pokazao najuspešnijim u pentranju uz tanušnu žicu, jeste čupavi crv Niko. Ponosna vlasnica, Lori Parada sa Floride, kupila ga je pre takmičenja, na ulazu u gradić. "Tu su bili neki klinci koji su tvrdili da prodaju samo pobednike i pokazalo se da nisu lagali", izjavila je Parada i dodala da uopšte neće imati problema da potroši nagradu od 1.000 dolara, s obzirom na to da ima čak petoro dece.

Kako već i tradicija nalaže, Niko je posle dodele nagrade podvrgnut antidoping kontroli, detaljno pregledan, a zatim je s njegovog tela pročitana vremenska prognoza za nastupajuću zimu.
Sudeći po Niku, prve četiri nedelje zime će u Americi biti hladne i snežne, od pete do 11. nedelje će biti nešto toplije, dok će poslednje dve nedelje biti hladne, ali bez mnogo snega.

Priča je zapravo počela kada je Džim Morton, urednik lokalnog magazina, krajem sedamdesetih rešio da u svoju vremensku prognozu ubaci i malog čupavca. Čupavi crv, koji zapravo i nije crv, nego gusenica, ima 13 smeđih i crnih šara po telu, koje simbolizuju 13 nedelja zime. Što je svetliji braon segment, nedelja će biti blaža, a što je crni segment tamniji, nedelja će biti tmurnija i snežnija.
Ako je verovati statistikama, vremenske prilike crvi pogađaju sa 87 odsto tačnosti, što je cifra kojom se retko koji meteorolog može pohvaliti. Ali, postojao je samo jedan problem. Svi crvi su imali različite šare. Zato su stanovnici Baner Elka rešili da "vremenka" odaberu trkom, pa se od 1978. godine trećeg vikenda oktobra održava Festival čupavog crva.

Priredila A. K. Ž.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Ne moramo na vrbe, možemo i na kavu
Fantastika u indeksu
Niko sluti hladnu zimu
Brak posle dvadeset dana
 
 


     


FastCounter by LinkExchange