GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Univerzitet u Kragujevcu dobio još jedan predmet

Fantastika u indeksu

Pod kupolom kragujevačkog Univerziteta, jučerašnji dan izgledao je samo na prvi pogled sasvim obično. U devet časova svi studenti i profesori povukli su se u sale za predavanja, a oni koji su nekim drugim razlogom došli u zgradu Pravnog fakulteta bili su uobičajeno užurbani i tihi. Kažemo - samo na prvi pogled. U sali na drugom spratu bilo je, slobodno možemo reći, svečano. Istina, bez uobičajenih govora, cveća i aplauza, ali ipak nekako drugačije. U devet sati na odseku za engleski jezik počelo je prvo predavanje iz naučne fantastike. Prisutno tridesetak studenata završne godine, svi sa zavidnim znanjem engleskog jezika. Njihov profesor - docent Aleksandar Nedeljković.

- Od danas studenti četvrte godine engleskog jezika na kragujevačkom Univerzitetu pohađaju kurs Naučne fantastike. Kurs je dvosemestralni, a studenti će u junu polagati usmeni i pismeni i na kraju za pokazano znanje dobiti ocenu u indeks - kaže profesor Nedeljković, zaljubljenik u englesku i američku književnost. Ne krije da je za njega 18. oktobar izuzetno važan.

Uvođenjem naučne fantastike u redovni nastavni program kragujevački Filološko-umetnički fakultet svrstao se u red najmodernijih fakulteta i po idejama i po primeni tih ideja u praktičnoj nastavi.
- Predmet nije izborni - ističe docent Nedeljković. - Naučna fantastična književnost na univerzitetima Balkana kao predmet postoji jedino u Solunu. Nema ga ni na beogradskom ni na univerzitetima u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu ili Skoplju.

- Lepo je okrenuti se i novim modernim vremenima, a ne samo romantizmu, Šekspiru - smatra studentkinja Dijana Stamenković. Ona nam otkriva da studenti obožavaju predavanja iz engleske i američke književnosti koja drži docent Nedeljković, da su najzanimljivija i da spadaju u red najposećenijih na odseku za engleski jezik.
Predavanja su isključivo na engleskom jeziku i za samo jedan minut "uvoda" studenti su dobili program i obaveznu literaturu kojom će se baviti narednih meseci. Uvođenju naučne fantastike kao predmeta posebno su se obradovali fanovi ovog pravca. Njihov san da naučna fantastika postane predmet akademske pažnje konačno se ostvario.

- Nije reč ni o hororu ni o fantaziji, mačevima i vračevima, ni Hariju Poteru, Gospodaru Prstenova - kaže Nedeljković - već o onom što je naučno moguće. Pred studentima je Enciklopedija naučne fantastike dr Zorana Živkovića koji je dao ogroman doprinos proučavanju ovog žanra i povukao se stavivši tačku na naučnu fantastiku 2000. godine. Profesor Nedeljković kaže da su uvođenju predmeta naučna fantastika doprinos dali dekan fakulteta Slobodan Štetić, prodekan Slobodan Lazarević, šef odseka dr Mališa Stanojević. Mi ih pominjemo ne zato što je to profesor Nedeljković možda tražio, već zato što su se svrstali u red onih koji kragujevačkom fakultetu daju dah novog modernog vremena.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Ne moramo na vrbe, možemo i na kavu
Fantastika u indeksu
Niko sluti hladnu zimu
Brak posle dvadeset dana
 
 


     


FastCounter by LinkExchange