GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Unmik u strahu od naoružanih grupa pojačao bezbednost

"Albanska armija" preti otmicama

AIK pripretio da će, ukoliko ne bude rasvetljena sudbina nestalih, uzimati 10 talaca na jednog nestalog

BEOGRAD - Komandant samozvane albanske armije za nezavisno Kosovo Luiđi, posle sastanka u prištinskom naselju Dardanija, izdao je naređenje svojim sledbenicima da organizovani u trojke, naoružani i u uniformama sa jasnim oznakama AIK. na važnijim putnim pravcima formiraju "punktove" na kojima će zaustavljati i pretresati vozila i kontrolisati putnike.

Kfor potvrđuje

Naoružane osobe u maskirnim odelima pokušavaju da kontrolišu vozila i građane u Metohiji, potvrdili su juče predstavnici Kfora. "Imamo informacije da kriminalci deluju u ovoj zoni", preneli su izjavu portparola Multinacionalne brigade "Jugozapad" pukovnika Zigfrida Josa elektronski mediji na Kosovu i Metohiji. Pukovnik je objasnio da su nepoznati ljudi "pokušali da zaustave vozila i građane" i da su to "ilegalna dela", a da Kfor sa KPS-om i policijom Unmika istražuje slučajeve. On je naveo da su pripadnici tih grupa u momentu kada su zaustavljali vozila bili obučeni u vojna maskirna odela, međutim niko nije potvrdio da li su oni na uniformama imali neki amblem ili znak koji bi pokazivao o kakvoj se formaciji radi.

Uniformisane trojke već zaustavljaju vozila među kojima je, kako nezvanično saznajemo, bio i automobil Kfora, mada to nije potvrđeno. Postojanje naoružanih grupa u Drenici potvrdio je komandir policijske stanice u Srbici. Portparol Kosovske policijske službe za region Peći Avni Morina nema podataka o postojanju AIK-a. U Unmiku naoružane grupe kratko nazivaju teroristima, bez želje da komentarišu njihovo delovanje. Nezvanično saznajemo da je u predelu Metohije uhapšeno nekoliko pripadnika AIK-a.

Kako je 15. oktobra istekao rok koji je ova ilegalna paravojna formacija dala svojim sunarodnicima koji rade za Unmik i Kfor da prestanu da sarađuju sa "modernim okupatorima", a strancima da napuste Kosovo, strahuje se da bi pripadnici AIK-a mogli da ostvare "obećanje" i počnu da kidnapuju ljude. Naime, u jednom od saopštenja AIK-a i u pretećim pismima koja su u poslednji mesec dana pristizala na različite adrese, navodi se da će, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi i Kosovo do 15. oktobra ne dobije nezavisnost, početi s kidnapovanjima i uzimanjem talaca. Pripretili su i da će, ukoliko ne bude rasvetljena sudbina nestalih, uzimati 10 talaca na jednog nestalog.

Glasu je potvrđeno da je Unmik pojačao mere bezbednosti, ali da je cirkularno pismo u kome se službenicima misije preporučuje da se od 18 sati do ujutru u osam ne kreću putevima po zapadnom i jugozapadnom Kosovu upućeno pre šest meseci, s tim što se redovno obnavlja. Međutim, nije nam potvrđeno da li se postavljanje bombi u blizini prostorija Unmika i ispod njihovih vozila, a poslednje se dogodilo pre nekoliko dana u Uroševcu, dovodi u vezu s AIK-om koji već ima oko 400 ljudi, uglavnom veterana OVK.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

"Albanska armija" preti otmicama
Krivična i za Davinića
Tadić i Koštunica spremaju dokument o Kosmetu
Srbi s Kosova odbili predlog Vetona Suroija
Štefan Lene: Neću biti pregovarač
Vladajuća koalicija još moli Mrkonjića
SPO zove DS da se vrati u Skupštinu
Dolazim, ali ne ubacujem karticu
 


     


FastCounter by LinkExchange