GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ozbiljniji i osmišljeniji nastup Srbije i Crne Gore na Frankfurtskom sajmu knjiga

Savremeni pisci za promenu imidža zemlje

Na izložbenom delu biće 400 naslova, među kojima su dela iz istorije, društvenih nauka, kao i dela onih pisaca koji su već stekli ime i izvan granica naše zemlje

FRANKFURT - Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu, na kojem će biti predstavljeno više od 7.200 izlagača sa oko 380.000 naslova iz 101 zemlje, uključujući oko 60 autora iz Južne Koreje - počasnog gosta ovogodišnje manifestacije, otvoren je sinoć.

U centru pažnje je korejska književnost, a prema najavama iz Ministarstva kulture SCG, i naš nastup je ove godine ozbiljnije osmišljen radi promene imidža zemlje. Član Organizacionog odbora za nastup SCG u Frankfurtu Zoran Hamović kazao je da se ove godine odgovorno ulagalo u taj projekat.
- Pošlo se od realnih mogućnosti i sa realnim ciljevima da se prvo promeni imidž o nama, da se uspostave dobre veze i formira lobi, kako bismo narednih godina "ubirali plodove minulog rada - rekao je Hamović.

Dragan Velikić u Literaturenu

Vodeći nemački časopis za književnost Literaturen iz Berlina, koji uređuje najuticajniji nemački književni kritičar Zigfrid Lefler, čitav svoj oktobarski broj, koji se pojavljuje uoči Sajma knjiga u Frankfurtu, posvetio je temi "Čitanje".
Uredništvo časopisa pozvalo je desetak uglednih evropskih pisaca da napišu eseje o čitanju, o ulozi čitanja u svakodnevnom životu, o sudbini književnosti i čitaoca. Među piscima koje je časopis Literaturen pozvao da napišu esej za ovaj specijalni broj nalaze se poslednja dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost Elfride Jelinek i Imre Kertes, kao i Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Dragan Velikić, Orhan Pamuk, Andžej Stasjuk i Jurij Andruhovič.

T. Č.

Prema rečima Živadina Mitrovića iz Udruženja izdavača SCG, odlučeno je da se akcenat stavi na savremenu srpsku književnost i zato je odabrano 20 pisaca za katalog, koji će se nuditi potencijalnim kupcima autorskih prava, jer to je prvorazredni zadatak našeg nastupa u Frankfurtu. Informativni pult, na kome će stalno dežurati saradnici sa znanjem nemačkog i engleskog jezika, imaće stalnu vezu s Narodnom bibliotekom Srbije i tako biti u mogućnosti da pružaju informacija o svim knjigama koje su kod nas objavljene. Na izložbenom delu biće 400 naslova, među kojima su dela iz istorije, društvenih nauka i onih pisaca koji su već stekli ime i izvan granica naše zemlje.

U Katalogu za sajam, prema izboru Mihajla Pantića, zastupljeni su David Albahari, Ivo Andrić, Svetislav Basara, Dragan Velikić, Danilo Kiš, Dušan Kovačević, Vida Ognjenović, Milorad Pavić, Miodrag Pavlović, Borislav Pekić, Goran Petrović, Vasko Popa, Ljubomir Simović, Miloš Crnjanski, Radmila Lazić, Svetlana Velmar-Janković, Voja Čolanović, Vladislav Bajac, Vladimir Tasić, Novica Tadić i Mihajlo Pantić.

Inače, u okviru kulturnog programa, osim manifestacija posvećenih počasnoj zemlji gostu, biće održana i predstavnjanja književnosti iz Afrike, Azije i Latinske Amerike. Sajam je otvorila gradonačelnica Frankfurta Petre Rot, nakon čega se gostima obratio nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer, a potom i korejski premijer Li He-čan i pesnik Ko Un.

Predstavljanje Južne Koreje u Franfurtu košta oko 15 miliona evra, a za razliku od Južne, Severna Koreja odbila je učešće. Na završetku Sajma biće uručena Nagrada za mir turskom piscu Orhanu Pamuku.

Posebna pažnja biće posvećena i predstojećem Svetskom fudbalskom prvenstvu, koje će sledeće godine biti održano u Nemačkoj, pa je na prostoru od 2.000 kvadratnih metra organizovan program "Svet fudbala" koji obuhvata literaturu o fudbalu, izložbe fotografija i druge manifestacije.

G. J.


vesti po rubrikama

^kultura

Savremeni pisci za promenu imidža zemlje
Dinkićeva borba za "pink društvo"
37. Bemus 05: Ujedinjenje muzikom
Balkan-šou na Dalekom istoku
Noam Čomski - prvi intelektualac sveta
 


     


FastCounter by LinkExchange