GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 19. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srbima mora da bude bolje u Hrvatskoj

ZAGREB - U Zagrebu je juče počela konferencija o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, u organizaciji Misije Oebsa u toj zemlji, prenose hrvatski mediji. Više od 100 predstavnika manjina u Hrvatskoj raspravljaće na temu "Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, tri godine kasnije (2002-2005)", a na konferenciji će učestvovati i predstavnici državnih ustanova, političkih stranaka, civilnog društva...

Skupom predsedava šef misije Oebsa u Hrvatskoj Horhe Fuentes. Šef Misije Evropske komisije u Hrvatskoj Vansan Dežer rekao je juče da Hrvatska treba više da se angažuje na povratku izbeglica i njihove imovine, jedan od najbitnijih kriterijuma za pristup EU. Takođe, Hrvatska mora da poboljša položaj Srba i da pomogne njihovu integraciju u hrvatsko društvo. Konstantovano je i da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji je pre tri godine usvojio Sabor, dobar, ali da se problemi javljaju u njegovom provođenju na terenu.

Predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula ocenio je da smanjenje broja poslanika nacionalnih manjina u Saboru nastavak "etničkog čišćenja drugim sredstvima". A bošnjački poslanik u Saboru Šemso Tanković najavio je da će internacionalizovati problem Bošnjaka u Hrvatskoj, jer je njihov broj u popisu stanovništva smanjen - mnogima je sugerisano da se izjasne kao muslimani, a ne kao Bošnjaci.


vesti po rubrikama

^balkan

Srbima mora da bude bolje u Hrvatskoj
 


     


FastCounter by LinkExchange