GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U susret Sajmu knjiga: Nova izdanja izdavačkih kuća "Fabrika knjiga" i "Klio"

Posledice zagrljaja Istoka i Zapada

Kakva je korist od nacionalne odrednice književnosti, pita se zagrebačka spisateljica Dubravka Ugrešić

Fabrika knjiga objavila je novu knjigu eseja Dubravke Ugrešić "Nikog nema doma". Ova knjiga nadovezuje se na esejističke knjige "Američki fikcionar", "Kultura laži" i "Zabranjeno čitanje", u kojima autorka opisuje kako "grle se Istok i Zapad" i razmatra posledice tog "zagrljaja": promene s kojima se suočavaju građani globalnog društva.

Dubravka Ugrešić pita šta su nam dobro/loše doneli događaji s kraja prošlog i s početka ovog veka, a što se književnosti tiče: kakva je korist od nacionalne odrednice književnosti koje ne uspevaju da obuhvate niz značajnih autora i sve veći broj čitalaca koji odbijaju da se identifikuju s bilo kojom nacijom?

Fabrika knjiga je za Sajam knjiga pripremila i knjigu Ketrin Verderi "Šta je bio socijalizam i šta dolazi posle njega?", koja analizira teme kao što su civilno društvo, izgradnja tržišne ekonomije, privatizacija, nacionalni i etnički sukobi.
Dušan Pavlović u knjizi Autonomija ličnosti u Rolsovoj teoriji pravde" brani tezu da "uprkos popularnom gledištu da će se balkanske zemlje stabilizovati tek kada prihvate multikulturalne principe pravde, baš suprotno, one će postati stabilne i pravedne jedino ako prihvate liberalne principe pravde".

Od beletrističkih naslova izdvajaju se roman "Odisejev pas" alžirskog pisca Salima Bašija i "Objava" Brajana Mura. Nekoliko godina posle ubistva predsednika države, Bašijev junak kreće se ulicama imaginarnog grada Sirte, dok je Murov junak stvoren prema liku francuskog ratnog zločinca Pola Buvijea. Od novih naslova tu su "Samhain" Ane Zubak, Ildiko Lovaš "Via del Corso", Unai Elorijaga "Tramvaj za Šiša Pangmu", "Tigrero" Vuleta Žurića i "Četvorodimenzionalni košmar" Dž. G. Balarda.

Izdavačka kuća "Klio" pripremila je prevod Handkeovog "Don Huana" za predstojeći sajam i najavila nekoliko naslova u skladu s poetikom koju urednici ove kuće neguju. Dva naslova stižu od pisaca iz Afrike - "Sezona seobe na sever" Sudanca Tajiba Saliha i "Tranzit" Abdurahmana Vaberija, pisca rođenog u Džibutiju.

Kao posebna poslastica najavljeni su romani "Ona" kanadskog pisca Daglasa Glavera o "ženskom punokrvnom Robinzonu Krusou", "Amerikanac" Franca-Olivijea Žizbera, "Ja i Kaminski" Nemca Danijela Kelmana i "Crna sveska" Mišela Tramblea. Zanimljivi nebeletristički naslovi su i "Emocije - kratka istorija" Kit Outli, "Žena u istoriji Evrope" Gizele Bok, kao i studija "Dvanaest mitova o gladi u svetu" Fransesa Lapea, Džozefa Kolinsa i Pitera Roseta, u kojoj autori analiziraju zablude u vezi sa problemom gladi u svetu, i zaključuju da problem nije u nedostatku hrane i zemljišta, već demokratije.
Zoran Hamović najavio je gostovanje Džefa Dajera, pisca knjige o džezu "But Beautiful", na štandu "Klia" 28. oktobra.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

Posledice zagrljaja Istoka i Zapada
Pol Rajen, autor crteža koji su izloženi u galeriji Haos
Ken Louč: Šta bih uradio da imam novca
37. Bemus 05: Muzika iz "balkanskog lonca"
Počele Vršačke pozorišne jeseni
 


     


FastCounter by LinkExchange