GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ptičji grip


Eksperti SCG juče zasedali i upozoravaju da nema razloga za paniku, ali ima za oprez

I naša zemlja se sprema za pošast

- Stručnjaci misle da bi u Velikoj Britaniji moglo da umre 50.000 ljudi, u Americi oko dva miliona, u najboljem slučaju 200.000, a procene na svetskom nivou su do desetak miliona ljudi
- U SZO smatraju da bi mutirani virus obišao celu planetu za najviše tri meseca

BEOGRAD - Posle objavljenih sumnji da u Rumuniji postoji i treće žarište ptičjeg gripa, u Srbiji se ni u jednoj apoteci ne mogu pronaći niti zaštitne nano maske, niti antivirusni lek tamiflu. Svako ko ima nekog da radi u apoteci ili u firmama dobavljačima već je ugovorio da mu se po strani ostavi neka kutija tamiflua i pakovanje maski. Činjenicom da kod nas još nije izolovan virus ptičjeg gripa, naši nadležni uveravaju da nema mesta panici.

Panike sigurno ima i to potvrđuje i činjenica da je za samo nekoliko sati broj Republičke veterinarske inspekcije okrenulo oko 140 osoba, a broj Gradske veterinarske inspekcije još toliko. Dežurne ekipe nadležnih inspekcija za samo jedan dan imale su oko 1.000 poziva.

Upozorenje za putnike

BEOGRAD - Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije preporučila je juče građanima koji putuju u države gde je registrovan virus H5N1 da izbegavaju odlaske na pijace na kojima se može naći živina jer, ukoliko je inficirana, u izmetu ostavlja veliki broj virusa. Putnicima u ugrožena područja savetuje se da ne prilaze uginulim pticama selicama ili drugim divljim pticama koje pokazuju simptome bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija je pozvala juče bogatije zemlje sveta da se uključe u finansiranje suzbijanja virusa ptičjeg gripa u Aziji, odakle je on i potekao. Britanski naučnici otputovaće u jugoistočnu Aziju kako bi ispitali načine za borbu protiv ptičjeg gripa. U Turskoj i Rumuniji za sada nema obolelih od ptičjeg gripa, a u svetu se već bave procenama štete i umrlih ukoliko se desi pandemija gripa koji je od 2003. godine usmrtio 60 ljudi u Aziji.

Medicinski stručnjak Lajam Donaldson upozorio je da bi od ptičjeg gripa, ukoliko on počne da se prenosi sa čoveka na čoveka, u Velikoj Britaniji moglo da umre 50.000 ljudi, u Americi su procenili da će tamo da umre dva miliona ljudi, a u najboljem slučaju 200.000, a procene na svetskom nivou su do desetak miliona ljudi. Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da bi u pandemiji ptičjeg gripa moglo da umre od dva do 7,5 miliona ljudi. Ovakvi zaključci su izvedeni iz ranijih primera pandemije azijske groznice (1957 - dva miliona umrlih) i Hongkong influenca (1968 - milion umrlih). Primer španske groznice iz 1918. sa 40 do 50 miliona umrlih u SZO smatraju izuzetkom.

Takođe, u SZO pretpostavljaju da bi mutirani virus obišao celu planetu za tri meseca, budući da je u ranijim pandemijama, kada se još putovalo brodom češće nego avionom, za prenos virusa na više kontinenata trebalo od šest do devet meseci. Budući da su stručnjaci već saopštili da bi za proizvodnju vakcine protiv mutiranog soja virusa trebalo bar šest meseci od kako se on izoluje, strah širom planeta i procene o broju umrlih u slučaju pandemije smatraju se ne tako nerealnim.

Tokom jučerašnjeg dana zasedali su predstavnici ministarstava zdravlja, poljoprivrede i Uprave za veterinu, kao i članovi kriznih štabova i ekspertski timovi kako bi što bolje pripremili Srbiju za ovu pošast.

Budimir Plavišić iz Uprave za veterinu posle završenog sastanka izjavio je za Glas da je namera ovog sastanka bila da se što preciznije utvrdi strategija i operativni planovi u slučaju da virus stigne i u našu zemlje. Sada je konačno utvrđeno čija je koja obaveza i šta ko radi. Prema Plavšićevim rečima, ovi stručnjaci će se ubuduće sastajati bar jednom nedeljno, svakodnevno su u vezi, a ukoliko bude neophodno, sastajaće se i češće.
On smatra da, budući da kod nas virus ptičjeg gripa nije izolovan, nije opravdan strah kod građani, ali - oprez jeste.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Ptičji grip: I naša zemlja se sprema za pošast
Prijave i najčešća pitanja veterinarskim inspektorima
Najviše sirotinje ima među starima
Neko će morati u zatvor zbog vozova
Epidemija meningitisa nije odjavljena
 


     


FastCounter by LinkExchange