GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Oprečni komentari povodom dodeljivanja Nobelove nagrade Haroldu Pinteru

Prst u oko Americi

Njegove drame deo su uzvišene tradicije otpora u engleskoj kulturi i dobro je što neko takav živi u današnje vreme, komentar je londonskog Gardijana, dok mu zagrebački Večernji list spočitava simpatije prema "balkanskom krvniku"

Dodeljivanje Nobelove nagrade za književnost britanskom dramskom piscu Haroldu Pinteru povod je brojnim i oprečnim komentarima u britanskoj, ali i hrvatskoj štampi. Nagradu najvećem i "najnamćorastijem" britanskom piscu treba, po oceni Gardijana, slaviti kao priznanje britanskoj pozorišnoj kulturi, prenosi Bi-Bi-Si na srpskom jeziku, ali i dodaje da ovu odluku Nobelovog komiteta neće svi dočekati aplauzom.

Pinter se, naime, zamerio mnogima jer ume bez zazora da iznose svoje političke stavove. Pinterove žestoke osude na račun rata u Iraku i američke hegemonije nisu po svačijem ukusu i neće biti iznenađenje ako na uručenju nagrade priznanje odbije, kao svojevremeno titulu sera, i još "žestoko opljune po Bušu i Bleru", dodaje radio.

Ipak, Gardijan zaključuje kako je dobro "što neko takav živi u današnje vreme" jer njegove drame, pa čak i neke od pesama, predstavljaju deo uzvišene, doduše skrivene, tradicije otpora u engleskoj kulturi.

I dok je Indipendent juče na naslovnoj strani objavio žestok antiratni govor protiv Amerike i Britanije, koji je Harold Pinter izrekao početkom godine, Tajms primećuje da su se Pinterovi skori istupi odlikovali "zapenjenim antiratnim antiamerikanizmom i bombastičnim napadima na rat u Iraku" koji mu se, kao i oni na Kosovu i Avganistanu, nimalo nije dopao. Tajms postavlja pitanje "da li je Nobelov komitet procenio da je 2005. pravi trenutak da se nagrada dodeli autoru koji je svoja ključna dela napisao krajem pedesetih godina, ili je upravo Harold Pinter najoštriji prst koji je komitet mogao Amerikancima da gurne direktno u oko".

Hrvatski Večernji list, pak, navodi Pinterovu izjavu iz proleća 1999. godine: "Milošević je odbio da poljubi američku stražnjicu" i "Klinton je udario srpski narod u glavu" i na osnovu toga komentariše kako je "Pinterovo svrstavanje uz Miloševićev režim izazvalo buru neodobravanja širom sveta", kao i da je Pinter pokazao "neobjašnjivu naklonost prema balkanskom krvniku" i kada je 2001. stavio svoj potpis na peticiju "opskurnog Međunarodnog komiteta za obranu Slobodana Miloševića zahtevajući da se najozloglašeniji haški optuženik za ratni zločin pusti na slobodu?!"

Reklo bi se da se Pinter, s druge strane, dobro zabavlja. Vest je proslavio sa suprugom uz šampanjac, a njegovi poštovaoci su položili nekoliko buketa ispred njegovog doma u Londonu.

Neposredno po objavljivanju odluke o dodeli nagrade izjavio je da je presrećan, ali da ne zna da li to priznanje nagrađuje i njegov politički rad.

"Već oko pedeset godina pišem pozorišne komade, a i politički sam izuzetno angažovan", izjavio je novinarima. "Uopšte nisam siguran u kojoj meri ta činjenica ima ikakve veze s nagradom. Mislim da se svet zasitio mojih predstava. Napisao sam 29 komada i zaista mislim da je to dovoljno. Sigurno ću i dalje pisati poeziju i ostati duboko politički angažovan", kazao je 75-godišnji pisac, ne ostavljajući mesta dvoumljenju.

G. J.


vesti po rubrikama

^kultura

Prst u oko Americi
37. Bemus 05: Praznik biseva
Dan teatra "Toša Jovanović"
 


     


FastCounter by LinkExchange