GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Zagrebu otvoren 12. samit predsednika srednjoevropskih država

Za SCG 2006. je godina iskušenja

Marović naglasio da "put u EU nije put po šargarepu u Brisel, ali ni ulazak u trezor viškova evropskih para"

ZAGREB - Svečanim otvaranjem i pozdravnim govorima hrvatskog predsednika Stjepana Mesića i premijera Iva Sanadera juče je u Zagrebu počeo 12. samit predsednika 15 srednjoevropskih država.

Mesić je kao domaćin naglasio da je integracija Evrope jedinstveni milenijumski cilj i poduhvat koji nema alternativu i koji treba da bude dovršen, kako u interesu evropskih zemalja, tako i sveta.

Sanader je na početku pozdravne reči čestitao Srbiji i Crnoj Gori na početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, prenosi Beta.

"BiH nije zemlja za respekt"

Predsednik Predsedništva BiH Ivo Miro Jović juče je veoma kritički govorio o uslovima za pristupanje BiH evroatlantskim integracijama, kao i o Dejtonskom sporazumu. "Jedna zemlja, dva entiteta, tri naroda. Darovanim ustavom, koji do danas nije ni preveden na jezike Hrvata, Srba i Bošnjaka, valjda zato da bi se njime manipulisalo, te suverenom vlašću visokog predstavnika, nismo zemlja za respekt ni za EU ma koliko se trudili da se predstavimo drugačije" upozorio je Jović i dodao da će sva tri člana Predsedništva BiH uskoro doći u zvaničnu posetu SCG.

Na samitu učestvuju predsednici Albanije, Poljske, Italije, Moldavije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Češke, SCG, Makedonije, Slovačke, Austrije, predsednik Predsedništva BiH, Mađarske i Hrvatske, dok su predsednici Nemačke i Ukrajine otkazali učešće.

Učesnicima samita juče se obratio i predsednik SCG Svetozar Marović izrazivši uverenje da je Evropa bez granica, Evropa zajedničkih vrednosti i Evropa stabilnosti i mira bliža nego ikada u istoriji. On je naglasio i da je "SCG su u proteklom periodu u punoj meri ostala privržena načelu evropskih ciljeva i saznanju da će brzina i uspeh pridruživanja institucijama EU u najvećoj meri zavisiti od nas samih". Marović je dodao i da put u institucije EU "nije put po šargarepu u Brisel, ulazak u trezor viškova evropskih para, kojim se može zadovoljiti dugo čekanje na bolji život miliona građana u sopstvenoj zemlji posle perioda komunističkih, odnosno nacionalno-autoritarnih režima".

- Put ka evropskim institucijama nije ni pobeda briselskog štapa, koji svakodnevno traži nove dokaze privrženosti i disciplini u primeni standarda - rekao je Marović dodavši da se "radujemo uspehu Hrvatske, priželjkujemo da BiH što pre otpočne proces pregovaranja, te da smo zahvalni Makedoniji zbog podrške našem rezultatu". Predsednik SCG je kazao i da će 2006. za SCG biti godina iskušenja. Marović je rekao i da je dijalog Beograda i Prištine nezaobilazan uslov za stabilno i dugoročno rešenje za budućnost Kosova, te da to pitanje mora biti rešeno "evropski".

- Najavljeni referendum u Crnoj Gori u 2006. mora biti evropski - zaključio je Marović dodavši da je uloga EU u tom procesu nezaobilazna.


vesti po rubrikama

^balkan

Za SCG 2006. je godina iskušenja
Prisluškivani Ivanišević i Rađa
 


     


FastCounter by LinkExchange