GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 14. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čečenski pobunjenici napali rusku republiku Kabardino-Balkarije

Rat u Naljčiku

Oko 300 terorista napalo je istovremeno sve policijske stanice, zgradu vlade, državne institucije, aerodrom i druge objekte, uzelo taoce i nasumično pucalo po civilima

MOSKVA - Čečenske pobunjeničke snage i lokalni islamski teroristi napali su juče Naljčik, glavni grad ruske severnokavkaske republike Kabardino-Balkarije.

"Snage kavkaskog fronta, jedinica oružanih snaga čečenske republike, ušle su u grad i povezane su sa napadom brigada Kabardino-Balkarijan Jarmuk (islamske brigade)", navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici čečenskih pobunjenika.

Putin naredio likvidaciju svih koji pruže oružani otpor

Putin je naredio snagama bezbednosti da zatvore Naljčik i da likvidiraju svakog pojedinca koji bude pružao oružani otpor, izjavio je Aleksandar Čekalin.
- Svako ko pruži oružani otpor snagama bezbednosti mora da bude likvidiran i predsednikovo naređenje biće izvršeno - rekao je Čekalin.

U Naljčiku, u kojem živi 280.000 ljudi, juče je izbio pravi rat. Oko 300 terorista napalo je istovremeno sve stanice policije, zgradu Republičke vlade, državne institucije, aerodrom i druge objekte. Prema izveštaju novinara lokalne televizije, teroristi su bili obučeni u civilnu odeću ispod koje su krili oružje, a paniku koja je izbila iskoristili su da se pomešaju sa stanovništvom i zatim opet otvore nasumičnu paljbu po civilima.

- Napadači drže taoce u policijskoj stanici broj tri - izjavio je Dmitri Kozak, predstavnik Kremlja za jug Rusije. Sve prilaze Naljčiku blokirale su federalne snage kojima je upućeno pojačanje, a demantovane su vesti o zauzimanju jedne škole u tom gradu, oko koje su se vodile borbe, uz informaciju o evakuaciji đaka te škole i okolnih vrtića. Vlasti su pozvale civilno stanovništvo da se evakuiše, mobilni telefoni ne rade, a otežan je i rad gradske telefonske mreže, pa su informacije krajnje šture. Ruske TV stanice u izveštajima sa lica mesta prikazuju tela mrtvih koja leže po ulici, uz informacije da ljudi obilaze bolnice i traže bližnje.

Podaci o broju žrtava variraju od izvora do izvora. Zamenik ministra inostranih poslova Aleksandar Čekalin referisao je predsedniku Vladimiru Putinu o više od 50 ubijenih ekstremista i između 10 i 12 žrtava među organima reda. Pojedine ruske agencije prenose da je u sukobima poginulo najmanje 12 meštana i da je 64 ranjeno. Radio-stanica Eho Moskve, pozivajući se na bolničke izvore, javila je da je ubijeno 20 osoba za koje se veruje da su pripadnici ruskih snaga bezbednosti.

U Kabardino-Balkariju su stigli i predstavnik ruskog predsednika za Južni federalni okrug Dmitrij Kozak, kao i ekipa Generalnog tužilaštva Rusije, sa zamenikom generalnog tužioca Vladimirom Koljesnjikovom na čelu. Podignut je stepen pripravnosti organa reda i u susednim republikama na Severnom Kavkazu - Severnoj Osetiji, Čečeniji i Ingušetiji.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Rat u Naljčiku
Novi zemljotresi u Indiji i Pakistanu
 


     


FastCounter by LinkExchange