GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 14. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Miroljub Labus pomrsio konce akterima vojne afere

Marović za dlaku izbegao hapšenje

Predsednik SCG nedavno je iz Beograda "pobegao" u Budvu na nekoliko dana pošto je saznao da mu Dinkić sprema hapšenje

BEOGRAD - Istražujući pozadinu afere "pancir" i nabavke vojne opreme, Glas javnosti je iz više izvora došao do novih detalja.
- Prvoslav Davinić, sada ministar odbrane u ostavci, trebalo je samo da ćuti o ovom slučaju, a zauzvrat bi bio nagrađen ambasadorskim mestom u UN u Njujorku. Možda bi se sve tako i završilo da se Miroljub Labus nije zainatio, po nekima i iz ličnih razloga, i zajedno s Mlađanom Dinkićem krenuo na Davinića. Tada je klupko počelo da se odmotava. Mnogi su se unervozili.

Uostalom, onaj ko dobro poznaje predsednika SCG bio je iznenađen njegovim neprimerenim reagovanjem, posebno kada je pretio da će iz Beograda biti povučen kompletan crnogorski kadar na nivou državne zajednice. A iza svega se krio njegov strah da će ga Dinkić, koji mu navodno sve to "pakuje", uhapsiti u Beogradu zbog sumnje da je odgovoran za aferu. Marović je tu informaciju dobio iz nekih obaveštajnih krugova, pa se, da bi izbegao skandal, iznenada na nekoliko dana "preselio" u Budvu odakle je obavljao redovne predsedničke poslove. O tome se još naširoko priča po Crnoj Gori - rekao je naš izvor iz Crne Gore blizak Maroviću.

"Riba smrdi od glave"

Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić kaže da i on prikuplja dokaze o umešanosti pojedinih krugova u aferu "pancir",
- Riba smrdi od glave, a ne od repa! I saznanja do kojih je Glas do sada došao liče na vrlo moguća - komentariše Vučić.

Inače, jučerašnje pisanje Glasa o tome da je skoro dve trećine vojne opreme koju je Vojska naručila od "Proizvodnje Mile Dragić" trebalo da - preko najviših državnih funkcionera kontroverznih crnogorskih biznismena i Marovićevog sina - završi u zemljama trećeg sveta, naišlo je na burno reagovanje u Crnoj Gori i stvorilo još veću sumnju da iza svega stoje "krupne zverke".

- Ne mogu da shvatim da je Ministarstvo odbrane počelo da se bavi prometom, odnosno trgovinom nekih vrsta robe. Sigurno da je Marović bio uključen u sve faze dogovaranja i nabavke vojne opreme.

Dok sam ja bio ministar odbrane, reeksport vojne opreme u druge zemlje nije bio moguć. Plašim se da u ovom slučaju nadležni organi nisu dobro reagovali. Jer kada se došlo do nekih saznanja, trebalo je odmah preduzeti određene korake da bi se stiglo do glavnih aktera i protiv njih pokrenuo postupak - smatra Velimir Radojević, bivši ministar odbrane.

On kaže da SNP, čiji je on član, bezuspešno pokušava da od nadležnih organa dobije imena glavnih aktera ove mućke.
Predsednik Grupe za promene Nebojša Medojević ocenjuje da je već u startu napravljena greška, ukoliko je zaista postojala namera da se krivci pronađu.

- Trebalo je da naprave tzv. kontrolisanu isporuku, da se ugovor sklopi i da se pusti prva tranša uplate, a onda da se pare i posao prate kako bi se otkrili svi učesnici u tom lancu. Iako je Marović najodgovorniji za aferu "pancir", istraga je, zbog političkog dila Vojislava Koštunice i Mila Đukanovića, otišla u sasvim drugom pravcu. Tako je umesto da odgovara, Marović u Crnoj Gori predstavljen kao nevini političar koga su napale srpske aždaje, a zapravo reč je o ključnom čoveku koji je bio i te kako upoznat sa cenama i količinama vojne opreme, a da ne govorim o tome da je možda bio umešan u još neke kriminalne radnje. Da imamo pravu državu, ona bi time posebno morala da se pozabavi - smatra Medojević.

S. Vojinović


vesti po rubrikama

^politika

Marović za dlaku izbegao hapšenje
Samo Srbija može da odvoji Kosovo
Možemo i protiv vlade
I Karić i Sloba pitaju se za Stankovića
Incidenti su izuzetak, a ne pravilo
Istraga tapka u mestu
Ostavke u nisu problem
Čekajući fajront:Cvrkut i bidermajer
 


     


FastCounter by LinkExchange