GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 14. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vojnik nađen mrtav na straži, rodbina ne veruje da je digao ruku na sebe

Nikada nas neće ubediti da se ubio

Milana Matića (21) drugovi su zatekli u sedećem položaju ispod drveta. Puška mu je bila između nogu, a hitac je navodno opalio sam sebi u usta

BEOGRAD - Još jedna tragedija u Vojsci Srbije i Crne Gore potresa našu javnost. Još jedan vojnik pronađen je mrtav na stražarskom mestu. Milana Matića (21) prekjuče su vojnici koji su sa njim služili vojsku zatekli mrtvog u kasarni "Bagremar" u Mladenovcu. Kao i kod ranijih slučajeva, prve informacije sa uviđaja ukazuju da je reč o samoubistvu. Njegova porodica, međutim, ne veruje da je Milan digao ruku na sebe.

- Nikad nas niko neće ubediti da je to uradio sam. Svako ko ga je poznavao to zna - ponavljaju Milanovi najmiliji čiji je dom u selu Zabrežje kod Obrenovca juče ispunila tuga i bol. Njegova majka Gordana, brat Ivan (23), sestra Milica (14) i brojna rodbina i prijatelji sedeli su nemo u dvorištu njihove kuće. Iščekivali su Milanovog oca Živorada koji je otišao da preuzme telo. O tragediji su ih obavestili prekjuče oko 16 sati iz Obrenovačke kasarne.

- Milan je dobrovoljno otišao u vojsku. Vojni psiholog nam je juče pokazao njegove testove u kojima je kao zaključak navedeno da je bio potpuno spreman i izuzetno motivisan za služenje vojnog roka. Nije pio, ni pušio. Bio je potpuno zdrav. Ne bi se on nikad ubio. Nije imao nikakvog razloga - kaže njegov ujak.

Milanovi najbliži dodaju da je došao kući na vikend i bio s njima od petka do nedelje. Bio je potpuno normalan i ništa se čudno nije moglo primetiti na njemu. Kako kažu, čuvši za tragediju otišli su uveče u kasarnu. Nisu ih pustili da uđu unutra, ali su razgovarali s Milanovim drugovima iz vojske s kojima je bio na straži. I oni su kazali da Milan ničim nije pokazivao da bi mogao da se ubije. Kako su im rekli, niko nije čuo pucanj, a pronašli su ga prilikom smene straže.

- Njegova smena je počela u 8 ujutro i trebalo je da traje do 10 sati. Kako su nam rekli vojnici, obično se dočekuju na pedesetak metara od stražarskog mesta. Milan ih nije dočekao. Nastavili su dalje i zatekli ga u sedećem položaju ispod drveta. Puška mu je bila između nogu, a hitac je navodno opalio sam sebi u usta - priča jedan od rođaka i navodi da ih je ujutru, kad se dogodila tragedija, pozvao jedan njegov drug iz vojske i pitao ih da li su čuli šta se desilo Milanu. Potom im je rekao da saslušavaju sve vojnike i prekinuo vezu. Oni su odmah pozvali Milana na mobilni telefon, ali se niko nije javljao. Potom i vojnika koji im je javio, ali, kako kažu, on više nije smeo da priča.

Milan je bio u sastavu Prve oklopne brigade. Na odsluženju vojnog roka bio je od 2. juna u voždovačkoj kasarni, dok je povremeno davao stražu u "Bagremaru". Ovaj vojni objekat u kome je skladišteno oružje i municija zauzima sedam hektara površine, a u njemu je samo šest vojnika koji čuvaju stražu i njihov komandir. Generalštab Vojske Srbije i Crne Gore saopštio je da su uviđaj izvršili istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Nadežda Mijatović i dežurni tužilac Vojnog odeljenja Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu Goran Rosić. Po nalogu istražnih organa telo vojnika prebačeno je na Institut za sudsku medicinu Kliničkog centra u Beogradu. U saopštenju se ne navodi kako je Milan stradao, ali su juče u istražnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu tvrdili da tragovi nesumnjivo ukazuju da je reč o samoubistvu.

Milan je, inače, bio pogonski tehničar. U Zabrežju za njega svi imaju samo reči hvale. Bio je miran i dobar i trudio se da pomogne roditeljima i bratu i sestri, pa je posle škole povremeno radio. Kako kažu njegovi najmiliji, dobrovoljno je otišao u vojsku, jer je želeo da je završi kako bi što pre mogao da nastavi život dalje.

P. R.


vesti po rubrikama

^hronika

Voz raskomadao žene
Nikada nas neće ubediti da se ubio
Pripadnik "Škorpiona" negirao da je zločinac
Policija optužuje novinare za senzacionalizam
Zoran Šćekić se izvinio policiji
Tužilac na slobodi
 


     


FastCounter by LinkExchange