GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 13. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Najveći deo vojne opreme Mileta Dragića trebalo da završi na tržištu trećih zemalja

U aferu "pancir" umešan sin Svetozara Marovića

Za prodaju, po trostruko većim cenama, bila je zadužena crnogorska reeksport firma preko veza i kanala jednog kontroverznog biznismena - tvrde izvori Glasa

BEOGRAD - Skoro dve trećine vojne opreme (iz afere "pancir") koju je Vojska SCG naručila za svoje potrebe od "Proizvodnje Mile Dragić" trebalo je da preko Crne Gore završi na tržištu trećih zemalja. U ovu transakciju umešan je najviši crnogorski vrh na nivou državne zajednice, Vojske, Miloš Marović, sin predsednika SCG, ali i grupa kontroverznih biznismena iz Crne Gore, saznaje Glas iz više izvora dobro upućenih u ovu mućku.

Isti izvori otkrivaju kojim su kanalima Dragićevi panciri mogli da se nađu u nekoj od, pretpostavlja se, zemalja koje danas predstavljaju krizna žarišta na Bliskom istoku.
- Ugovor između Mileta Dragića i Ministarstva odbrane zakonski je ispravan, a novac je, kako je bilo i planirano, trebalo da se uplati na račun tog zrenjaninskog preduzeća. I tu se priča sa Dragićem i završava. Međutim, posle toga skoro dve trećine te opreme trebalo je preko jedne crnogorske reeksport firme da se proda zemljama trećeg sveta po tri puta većoj ceni.

Posao je trebalo da odradi jedan kontroverzni biznismen iz Crne Gore preko svojih veza. Kajmak je trebalo da pokupe i ostali u tom lancu, počev od najviših crnogorskih funkcionera u državi, Vojsci i Ministarstvu odbrane. Upravo kada se saznalo za ovu mućku tešku najmanje milijardu evra, plasirana je afera sa Miletom Dragićem "vredna" samo 27.000 dinara - tvrdi sagovornik Glasa.

Inače, ovo nije prvi slučaj da se pominje Crna Gora u sumnjivim transakcijama sa Vojskom. Naime, još letos se jedna crnogorska firma dovodila u vezu sa prodajom "Zastavinih" pušaka preko SAD i Kanade zemljama trećeg sveta koje su pod sankcijama za oružje. Slučaj je trajao samo nekoliko dana da bi se i pored zvanično postavljenog pitanja pojedinih NVO nadležnima u državi, pre svega Ministarstvu odbrane i Vojsci, cela priča vešto zataškala.

Mnogi predviđaju sličan epilog i za aferu "pancir", imajući u vidu da posle gotovo više od mesec dana od otkrivanja "pljačke veka" niko od prozvanih državnih i vojnih funkcionera nije odgovarao. Za to vreme pritvoreni Mile Dragić dobio je novi posao.

- Proizvodnja Dragić snabdevaće saobraćajnu policiju belim rukavicama, prslucima s fluorescentnim oznakama i belim opasačima. Odluka o tome doneta je još ranije, ali nas je MUP tek pre nekoliko dana obavestio da smo pobedili na tenderu. Verovatno se čekao nalaz budžetske komisije koja je zbog afere "pancir" danonoćno kontrolisala našu dokumentaciju, pa i papirologiju za ovaj tender. I tek pošto je utvrđeno da je sve u redu, zvanično smo dobili potvrdu da ulazimo u ovaj posao - kaže za Glas izvor iz "Proizvodnje Mile Dragić", ne želeći da precizira vrednost tog posla i količinu opreme.
- Ugovor još nije potpisan i jedino mogu da kažem da se posao s policijom odnosi na godinu dana - tvrdi izvor iz zrenjaninske firme.

Svetlana Vojinović


vesti po rubrikama

^politika

U aferu "pancir" umešan sin Svetozara Marovića
Mađari bi da se ovajde preko nas
SDP se lomi - Tadić ili Karić
Karić tražio da upozna Doris Pak
Albanci sve agresivniji u zahtevima za nezavisnost
Zoran Anđelković: SPS je jedinstven
Crkva neće biti bioskop
 


     


FastCounter by LinkExchange