GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 13. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dejan Karelić Kareli na početku suđenja negirao sve navode optužnice

Priznanje mi je iznuđeno batinama

Optuženi: Tortura je počela u novosadskom OUP-u. Nisu me tukli inspektori već pripadnici interventne.Rekli su mi da moraju da reše pljačku firme "Vest invest" zato što je reč o "njihovom čoveku". Vlasnik te firme je brat Vladimira Božovića, generalnog inspektora policije

BEOGRAD - Posle skoro deset godina bekstva, Dejan Karalić (37) našao se juče na optuženičkoj klupi u Okružnom sudu gde odgovara zbog 35 krivičnih dela. Izjašnjavajući se o navodima optužnice, Karalić je listom negirao dela za koja se tereti - teški slučajevi razbojništva, teške krađe, falsifikovanje isprava, neovlašćeno držanje vatrenog oružja, oduzimanje vozila...

- Ne priznajem krivičnu odgovornost i nije mi jasno zašto mi se ta optužnica stavlja na teret - rekao je Karalić i počeo da priča o torturi koju je preživeo u novosadskoj i beogradskoj policiji, navodeći da zna da su i ostali članovi njegove grupe prošli isto i da su im iskazi iznuđeni. Karalić je ispričao da je uhapšen u Novom Sadu kada je izlazio iz robne kuće "Rodić" i odveden u policiju gde su ga optužili da hoće da reketira Rodiće.

- Tortura je počela u novosadskom OUP-u. Nisu me tukli inspektori već pripadnici interventne. Rekli su mi da po svaku cenu moraju da razreše pljačku preduzeća "Vest invest" zato što je reč o "njihovom čoveku". Vlasnik te firme je brat Vladimira Božovića, generalnog inspektora policije - rekao je Karalić.

Pored njega, optuženi su i Kristijan Karevski (25) iz Modriče, Nenad Jovanović (22) i Saša Radić (27) iz Zvornika, Velibor Rikić (24) iz Bijeljine, Jovan Lojpur (35) i Vlado Tomanić (36). Ova grupa, između ostalih krivičnih dela, optužena je za pljačku 2.389.860 dinara iz automobila preduzeća "Vest invest", 4. januara ove godine ispred zgrade Savezne skupštine. Posle ove pljačke su uhapšeni. Karelijeva grupa optužena je i za pljačku menjačnice "Spin" u Zrenjaninu, odakle su odneli 600.000 dinara. Tada je iz "škorpiona" ranjen radnik menjačnice Aleksandar Dubajić. Kod članova Karelijeve grupe policija je tokom hapšenja našla arsenal oružja, među kojim i automatske puške, pištolje i bombe.

Karelić je već osuđivan zbog pokušaja ubistva. Iza sebe ima i bekstvo iz zatvora u Bosni. Od policije se krio od 1997. godine, a uhapšen je pre devet meseci, posle raspisivanja deset domaćih i jedne međunarodne poternice. Suđenje Karelijevoj grupi nastavlja se narednih dana.

A. S.


vesti po rubrikama

^hronika

Priznanje mi je iznuđeno batinama
Ne valja mu sud
Dečak rasporen flašom, svi ćute
Ponovna ekshumacija tela pokopanog pre 22 godine
Diskove sa porno-snimcima dece prodavao radnik Oebsa
Skole pričao da nije ubio Arkana
Srpski kriminalac uhapšen u Mađarskoj
 


     


FastCounter by LinkExchange