GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 5. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ustavni sud mesecima odlaže raspravu o raspodeli stanova na Aerodromu "Beograd"

Direktori bezbedni, predmet luta po sudu

Radnici osporili način kupovine stanova jer je prodato pravo na korišćenje građevinskog zemljišta kao javnog dobra

BEOGRAD - Kupovina stanova za pet direktora javnog preduzeća i jednog šefa kabineta u javnom preduzeću Aerodrom "Beograd" pobudila je krajem prošle godine pažnju javnosti, a slučaj je dospeo do Ustavnog suda koji deset meseci ne uspeva da razreši dilemu da li je sve obavljeno po zakonu. Direktor Aerodroma Nebojša Nedeljković i zamenik Goran Kaličanin prošle godine su prodali pravo korišćenja građevinskog zemljišta na aerodromu Kontroli letenja, a dobijeni novac je položen u Atlas banku.

Aerodrom je 148 miliona dinara ili 1,7 miliona evra položio na depozitni račun ove banke, na rok od 15 godina, sa valutnom klauzulom i kamatom od 0,5 odsto na godišnjem nivou. Banka je dala kredit Aerodromu sa rokom otplate od 15 godina i kamatom od četiri odsto godišnje. Ta sredstva Aerodrom daje kao zajam direktorima Nebojši Nedeljkoviću, Goranu Kaličaninu i šesnaestorici radnika, takođe za kupovinu stanova dok je njih sedam dobilo zajam za gradnju kuća, a 20 za adaptaciju stanova.

Rok otplate je 40 godina, a kamata je 0,5 odsto godišnje. Praktično, Aerodrom "Beograd" obezbeđuje garanciju za kredit zaposlenima, koji postaju vlasnici stana pod hipotekom do otplate zajma. Posebno je zanimljivo to što je novo rukovodstvo Aerodroma došlo na funkcije u avgustu, a u nove stanove uselili su se već za Novu godinu.

Poslovodstvo je tada odbacilo optužbe da su zloupotrebili ovlašćenja i sebi omogućili kupovinu luksuznih stanova uz odlične kreditne uslove. Međutim, dvanaestoro, uglavnom mlađih radnika ovog javnog preduzeća, krajem oktobra prošle godine nije tako mislilo, kada su podneli zahtev za ocenu ustavnosti članova 9, 10 i 11 Pravilnika o bližim uslovima načina rešavanja stambenih pitanja zaposlenih u ovom preduzeću, smatrajući da su favorizovani radnici sa dužim radnim stažom. Sindikalci su tada tvrdili da je novac od ustupanja građevinskog zemljišta, kao javnog dobra, trebalo uložiti u poboljšanje uslova rada u ovom preduzeću.

Krajem decembra 2004. Ustavni sud Srbije odlučio je da odloži odlučivanje o ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredbi ovog Pravilnika. Predsednik suda, Slobodan Vučetić, tada je predložio da se odlučivanje odloži jer je u toku rad na oceni ustavnosti i zakonitosti Uredbe o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini, donete jula 2002. godine, a na osnovu koje je donet ovaj Pravilnik.

Zašto ovaj postupak traje tako dugo, skoro već godinu dana, predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić ovako objašnjava:
- U postupku rasprave ovaj predmet dodeljen je najpre jednom sudiji, koji je potom otišao u penziju, pa je dodeljen drugom sudiji koji je napustio sud. Proletos smo imali konsultacije sa predstavnicima Vlade Srbije i sada je predmet ušao u plan rada za period septembar-decembar - kaže Vučetić.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Direktori bezbedni, predmet luta po sudu
Devizne rezerve i u javnim preduzećima
Novčane garancije za biznis
"Lukoil" hoće rafinerije
"Ce market" spreman za prodaju
 


     


FastCounter by LinkExchange