GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 3. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Zbog vremenske nepogode urušio se kameni pokrivač kule u blizini manastira Hilandar

Grom spalio deo krova pirga kralja Milutina

Deo drvene krovne konstrukcije pirga kralja Milutina, koji se nalazi na oko dva kilometra od Hilandara, izgoreo je sredinom prošlog meseca kada je u njega udario grom. Tom prilikom urušio se kameni pokrivač. Vatra nije zahvatila drveni pod poslednje, pete etaže, koji je ujedno i jedini sačuvan u celom pirgu, kao ni terasu koja ga okružuje.

Budući da u pirgu nema drvenog materijala osim pomenutih, požar se nije širio, niti je naneo štetu drugim delovima građevine. Stručna ekipa manastira obezbedila je krovnu konstrukciju i uklonila ostatke kamenog pokrivača koji su bili skloni padu. Temeljna rekonstrukcija i konzervacija krova pirga kralja Milutina biće sprovedena u najkraćem mogućem roku.

Izgradnja pirga kralja Milutina uobičajeno se vezuje za početak 14. veka i graditeljsku obnovu i ojačanje fortifikacionih objekata, koje je u Hilandaru i oko njega sproveo kralj Milutin.

Dobro očuvanu visoku kulu pravougaone osnove sačinjavaju prizemlje i pet spratova, koji su povezani zidanim spiralnim stepeništem. Na prvom spratu Milutinovog pirga još se vide tragovi jednog ognjišta, dok je na vrhu, na petom spratu, nekad postojala crkvica u kojoj su se donedavno videli ostaci živopisa. U blizini pirga očuvana je česma Agiazma iz decenija oko 1700. godine.

Novi broj računa za obnovu

Broj računa za dinarske uplate za obnovu Hilandara nedavno je promenjen. Novi broj računa za priloge iz zemlje je 250-2615061-83, primalac: Zadužbina svetog manastira Hilandara; svrha: prilog za obnovu manastira Hilandar.


vesti po rubrikama

^vesti

Grom spalio deo krova pirga kralja Milutina
Nova mis Srbije i Crne Gore biće izabrana u utorak
Završena međunarodna izložba pasa svih rasa
Najviše novca ode na hranu
   


     


FastCounter by LinkExchange