GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 3. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nemci obeležavaju 15 godina od ujedinjenja zemlje

"Cvetni pejzaži" su i dalje na zapadu

BERLIN - "Helmute, uzmi nas za ruku i povedi u zemlju privrednog čuda". I ovu parolu skandirali su demonstranti tokom "mirne revolucije" u Istočnoj Nemačkoj koja je 1989. završena padom Berlinskog zida, rušenjem komunističkog režima i formalnim ujedinjenjem dve nemačke države 3. oktobra 1990. Od ondašnjeg konzervativnog kancelara Helmuta Kola demonstranti su očekivali da im obezbedi udoban život i standard kakav imaju i "braća i sestre" u Zapadnoj Nemačkoj.

Na nedavnim predizbornim skupovima u istočnonemačkim gradovima, potencijalna kancelarka, šefica Hrišćansko-demokratske unije Angela Merkel, i sama sa istoka zemlje, više puta je dočekana sa tablama na kojima je pisalo "Nećemo čisti kapitalizam". "Cvetni pejzaži" koje je obećao Kol za većinu istočnih Nemaca ispostavili su se kao puka sanjarija.

Uoči ujedinjenja Istočna Nemačka imala je skoro 17 miliona stanovnika, sada ih je manje, tek 15 miliona. Pre svega žene i bolje obrazovani i dalje odlaze na zapad zemlje u potrazi za boljim životom. Na 100 muškaraca na istoku Nemačke dolazi još samo 85 žena. U nekadašnjim značajnim istočnonemačkim centrima više od milion stanova je prazno. U Drezdenu, Kemnicu, Lajpcigu, Haleu, istočnom delu Berlina - na periferiji se ruše čitavi blokovi zgrada nekada izgrađenih da bi "radnička klasa" živela jeftino i, tako su bar smatrali vlastodršci, moderno.

Na nemački istok i dalje odlazi svake godine četiri odsto bruto društvenog proizvoda, što je u ovom trenutku daleko više nego što iznosi privredni rast. Za proteklu deceniju i po u istočnu Nemačku prebačeno je 1,4 biliona evra. Ipak, život na istoku ne liči mnogo na onaj na zapadu Nemačke. Čak ni u najrazvijenijim regionima na istoku privredna moć ne prevazilazi 55 odsto od one na zapadu.

Beta


vesti po rubrikama

^svet

Masakr počinila Džama islamija?
"Cvetni pejzaži" su i dalje na zapadu
Dede delile Evropu, unuci pijuckaju vino
Santa Ana odnela dva života
 


     


FastCounter by LinkExchange