GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 3. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bilans terorističkog napada na Baliju - 26 mrtvih i oko stotinu povređenih

Masakr počinila Džama islamija?

Među stradalima, prema prvim nezvaničnim informacijama, nema državljana Srbije i Crne Gore, kažu u našoj ambasadi u Džakarti

SINGAPUR, DžAKARTA - Konačni bilans terorističkog napada na turističke objekte na indonežanskom ostrvu Bali sveden je juče na 26 žrtava i oko 100 povređenih, potvrdili su predstavnici medicinskih vlasti u Denpasaru.
Policija nije objavila precizne podatke o nacionalnoj pripadnosti svih poginulih i njihovim ličnim podacima, ali je Sandra Rajić, prvi sekretar ambasade Srbije i Crne Gore u Džakarti, izrazila uverenje da u grupi stradalih nije bilo naših državljana.

- Očekujemo listu žrtava, ali naše informacije iz nezvaničnih izvora zasad ukazuju da među poginulim ili povređenim nema građana Srbije ili Crne Gore - rekla je Rajićeva.
Od ukupnog broja poginulih zasad je, prema izveštajima medija, identifikovano 16 osoba i među njima, pored Indonežana, ima Australijanaca, Amerikanaca, Japanaca i građana Južne Koreje.

Istraga je u međuvremenu ocenila da su u eksplozije bombi u restoranima na plaži Džimbaran i u višespratnom restoranu "Radža" na Matahari skveru, u gradiću Kuta, udaljenom 30 kilometara, umešana najmanje trojica terorista, za koje se veruje da su pripadnici regionalne mreže Džama islamija. Jedan visoki indonežanski zvaničnik zadužen za borbu protiv terorizma izjavio je da se verovatno radi o bombašima samoubicama.
Indonežanski predsednik Susilo Bambang Judojono, koji je nedavno upozorio da će u septembru i oktobru pretiti posebna opasnost od akcija terorista, izrazio je saučešće porodicama žrtava i obećao hitnu i energičnu istragu.

U planu novi napadi

Ambasada SAD u Džakarti upozorila je juče američke državljane da su oni i njihovi interesi glavna meta napada u Indoneziji.
"I dalje ostaje mogućnost nasilja i terorističkih napada na američke državljane i interese širom Indonezije", navodi se u pismu ambasade. U pismu se naglašava da ambasada ima pouzdane informacije da teroristi planiraju još napada u Indoneziji.
"Amerikanci moraju da budu svesni da tokom svetog muslimanskog meseca ramazana, koji počinje 4. oktobra, nije neuobičajeno da barovi i noćni klubovi, koji su otvoreni do kasno uprkos propisima, budu meta napada militanata", navodi se u pismu.

Televizija je prikazala jezive snimke delova ljudskih tela i lokvi krvi, kao i uništene spratove restorana i oštećene prostorije obližnjeg tržnog centra.
Bombaški napadi na Baliju izazvali su osude širom sveta, a vlade mnogih država ponudile su pomoć Indoneziji. Australija je ponudila lekarsku i policijsku pomoć, Britanija je poslala ekipu za pomoć u hitnim slučajevima, a SAD i Nju Zeland su se obavezali da će pomoći da se pronađu krivci za terorističke napade. Generalni sekretar UN Kofi Anan nazvao je napade "kukavičkim". Premijer Australije Džon Hauard osudio je napade kao "ubilački čin", u okviru terorističkog pokušaja da se potkopa demokratska Indonezija. Britanski premijer Toni Bler je izjavio da je "britanska vlada spremna da pomogne na bilo koji način", dok je američki državni sekretar Kondoliza Rajs izrazila "solidarnost SAD sa narodom i vladom Indonezije u trenutku kada pokušavaju da uhapse odgovorne za terorističke napade".

Pre tri godine, 12. oktobra, u napadu na dva noćna kluba u Kuti, teroristi su ubili 202 osobe, među kojima je bilo 88 turista iz Australije. Trojica aktera tog napada osuđeni su na smrt, ali se glavni organizatori Azahari Husein i Nur Mohamed Top i dalje kriju na Filipinima, gde sarađuju sa lokalnom muslimanskom pobunjeničkom grupom Abu Sajaf. Organizacija Džama islamija smatra se, pored ostalog, odgovornom i za bombaški napad na hotel "Meriot" u Džakarti, gde je 2003. poginulo 12 ljudi, a ranjeno 150, kao i za lanjski samoubilački udar 9. septembra na ambasadu Australije u indonežanskom glavnom gradu, ispred koje je život izgubilo 11 prolaznika, a ranjeno više od 100 ljudi.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

Masakr počinila Džama islamija?
"Cvetni pejzaži" su i dalje na zapadu
Dede delile Evropu, unuci pijuckaju vino
Santa Ana odnela dva života
 


     


FastCounter by LinkExchange