GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 3. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mirej Matje slavi 40 godina karijere

PARIZ - Simbol francuske šansone Mirej Matje u novembru slavi 40 godina karijere, prenosi Beta. Tom prilikom će objaviti 38. album i održati niz solo nastupa. Prema podacima njene diskografske kuće, Mirej Matje je prodala više od 122 miliona albuma i snimila 1.200 numera, među kojima "Mon credo", "Paris en colere" i "Une histoire d'amour" na devet jezika. Pevala je pred američkim predsednikom Ronaldom Reganom i francuskim šefom države Fransoa Miteranom na ceremoniji povodom 200 godina postojanja Kipa slobode.

Nastupala je i na jednoj božićnoj svečanosti u Vatikanu, u prisustvu pape Jovana Pavla Drugog. U maju ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je Mirej Matje da peva na Crvenom trgu u Moskvi, na 60-godišnjici pobede savezničkih snaga. Istim povodom je nastupila na plažama Normandije, u prisustvu američkog predsednika Džordža Buša i britanske kraljice Elizabete Druge.

Najstarija od 14 dece jedne skromne francuske porodice, Mirej Matje, koja je školu napustila kada je imala 13 godina, proslavila se sa 19 godina, 21. novembra 1965, na jednom televizijskom takmičenju u pevanju. Gledaoci su za nju glasali pet nedelja za redom.
"To je bajka koja traje već 40 godina i koju ću proslaviti sa mojom publikom kojoj dugujem sve", izjavila je umetnica za Frans pres. Pevačica je sam svoj menadžer, a pomažu joj sestra Matit i 83-godišnja majka Marsel koja i dalje ide na sve njene koncerte.


vesti po rubrikama

^kultura

Ekranizacija "Srpske drame"
Počinje 37. Bemus
Rade "Nebo" i "Zemlja", "Čarolija i gubitak"
Novi dom za staru "doajenku"
Mirej Matje slavi 40 godina karijere
Konkurs za najbolju priču iz reda za vize
Tata Rolingston i druge tate roka
 


     


FastCounter by LinkExchange