GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 3. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svečano otvoreno novo sedište Francuske kinoteke

Novi dom za staru "doajenku"

PARIZ - Francuska kinoteka, zaštićena institucija svetske filmske baštine, svečano je otvorila novo sedište u Parizu, a od srede je zvanično počela da radi za javnost, javlja Tanjug. Francuska kinoteka se sada nalazi u blizini Parka Bersu, u zgradi koju je projektovao čuveni američki arhitekta Frenk Geru, a koju je potpuno rekonstruisao francuski arhitekta Dominik Brar. U toj zgradi je do sada bio smešten Američki centar u Parizu.

Novo sedište Francuske kinoteke svečano je otvorio francuski ministar kulture Reno Doneđe de Vabr, u prisustvu 600 zvanica, među kojima su bili i režiseri Martin Skorseze, Roman Polanski i Vong Kar Vaj. "Voleo bih da ovo bude mesto gde se mogu mirno sukobljavati kulturne različitosti", izjavio je francuski ministar.

Novi hram svetskog filma ima četiri sale za projekcije filmova. Tu su i Biblioteka filma, medijateka, knjižara i restoran, ali će za javnost biti otvoreni u januaru. Glavni hit otvaranja, privremena izložba "Renoar/Renoar" prikazuje unakrsne poglede na delo slikara Pjer-Ogist Renoara i delo njegovog sina, filmskog režisera Žana Renoara, autora "Velike iluzije" i "Pravila igre".

Stalna izložbena postavka "Strast Film" omogućiće otkrivanje blaga koja su bila sklonjena u rezervama ove institucije, kao što je robot iz "Metropolisa" Frica Langa, glava smrti iz "Psiha" Alfreda Hičkoka ili nakit glumice Luiz Bruks.
Francusku kinoteku je 1936. utemeljio Anri Langloa i od tada se nalazila u sali Palate Šajo, na trgu Trokadero, preko puta Ajfelove kule. Kroz tu instituciju su prošla velika imena sedme umetnosti, među kojima Čarli Čaplin, Alfred Hičkok, Akiro Kurosava i Orson Vels.

Ova "doajenka" svetskih kinoteka poseduje 40.000 filmova, 4.000 kinoaparata, 6.000 patenata, više od 1.500 predmeta korišćenih u filmovima, 2.000 kostima i još puno toga. Svake godine distributeri, režiseri i producenti iz sveta šalju više od 1.000 novih kopija filmova da ih čuva Francuska kinoteka.


vesti po rubrikama

^kultura

Ekranizacija "Srpske drame"
Počinje 37. Bemus
Rade "Nebo" i "Zemlja", "Čarolija i gubitak"
Novi dom za staru "doajenku"
Mirej Matje slavi 40 godina karijere
Konkurs za najbolju priču iz reda za vize
Tata Rolingston i druge tate roka
 


     


FastCounter by LinkExchange