GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 3. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tri ravnopravne nagrade 46. oktobarskog salona

Rade "Nebo" i "Zemlja", "Čarolija i gubitak"

BEOGRAD - U Kući legata gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović preksinoć je svečano proglasio otvorenim 46. oktobarski salon u Beogradu, a ravnopravne nagrade Salona dobili su Aleksandar Rafajlović iz Srbije i Crne Gore, Johana Biling iz Švedske i Melik Oanijan iz Francuske, dok su specijalne nagrade pripale Urošu Đuriću iz SCG i Šejli Kamerić iz BiH, kao i Pilar Albarasin iz Španije. Muzej primenjene umetnosti u Beogradu dodelio je priznanje umetnici iz Nemačke Klaudiji Roge za rad "Raport 120305".

U obrazloženju žirija 46. oktobarskog salona (Irina Subotić, predsednik, Anka Burić, Vladimir Veličković, Beral Madra i Tomas Trumer) o dodeli tri ravnopravne nagrade, konstatuje se da nagrađeni umetnici u svojim delima govore o ključnim pitanjima današnjice. Beogradski umetnik Aleksandar Rafajlović nagrađenim radom "Nebo" i "Zemlja" sučelio je reprezentativnost i apstraktne aspekte istorije slikarstva. Švedska umetnica Johana Biling nagrađena je za film "Čarolija i gubitak", koji prikazujući grupu mladih ljudi koji u tišini pakuju stvari nepoznate osobe u jednom stanu u Amsterdamu, govori o ljubavi i gubitku stvari i mesta, i suštinskom podsećanju na sve vidove izmeštanja.

Osnovne karakteristike video-instalacije "Patrola" nagrađenog francuskog umetnika Melika Oanijana su svetlost, estetika filma, prijatne boje, poetsko raspoloženje i, posebno, zvuk koji se kreće od policijske sirene do orijentalne melodije. Umetnički direktor 46. oktobarskog salona Darka Radosavljević rekla je da ovogodišnja izložba, pod sloganom "Umetnost koja radi/Catch Me!", predstavlja zbir radova koji rade sami za sebe i sa posmatračima. Među 47 umetnika na Salonu, dvadeset troje je iz Srbije i Crne Gore, a takođe su predstavljeni i Brus Alen (Velika Britanija), Ursula Biman (Švajcarska), Veronika Bromova (Češka), Hans Vajgand, Ervin Vurm i Ilze Hajder iz Austrije, Marijela Gemiševa (Bugarska) i drugi.

Izložbe 46. oktobarskog salona biće otvorene do 18. novembra u Kući legata, galerijama Kulturnog centra Beograda (KCB), galeriji ULUS, kao i u Knez Mihailovoj ulici i art kafeu "Kocka".

G. J.


vesti po rubrikama

^kultura

Ekranizacija "Srpske drame"
Počinje 37. Bemus
Rade "Nebo" i "Zemlja", "Čarolija i gubitak"
Novi dom za staru "doajenku"
Mirej Matje slavi 40 godina karijere
Konkurs za najbolju priču iz reda za vize
Tata Rolingston i druge tate roka
 


     


FastCounter by LinkExchange