GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 3. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Budimpeštanski festivalski orkestar večeras na Kolarcu

Počinje 37. Bemus

Pošto će ove godine najveće zvezde našeg najpoznatijeg festivala klasične muzike biti veliki orkestri, logično je što će 37. Bemus (večeras u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini) otvoriti Budimpeštanski festivalski orkestar pod upravom Ivana Fišera. Publika će biti u prilici da čuje dela Vebera "Čarobni strelac" (uvertira), Bramsove Mađarske igre br. 14 i br. 21. i Simfoniju br. 2, kao i Šumanov Klavirski koncert u a-molu u interpretaciji pijanistkinje Adrijene Kraus. Čast da sa nekoliko prigodnih reči otvori 37. Bemus pripala je Katarini Jovanović, mladoj operskoj umetnici koja niže značajne uspehe u svetu.

Budimpeštanski festivalski orkestar, koji važi za jedan od najboljih u Evropi, osnovao je maestro Ivan Fišer pre 22 godine sa Zoltanom Kočišem. Ovaj ansambl ne samo da je vitalni deo mađarskog muzičkog života već je i vrlo čest gost najznačajnijih svetskih festivala, a mnogi njegovi snimci doživeli su najveća priznanja. Dovoljno je reći da su sa njima nastupali izuzetni muzičari poput Jehudi Menjuhina, Gidona Kremera, Marte Argerič, Vadima RjepinaÖ Pored klasične muzičke literature, orkestar na svom repertoaru ima i dela savremenih autora, a neka od njih su i sami poručili.

Uz svoje redovne nastupe, ansambl održava i koncerte iz ciklusa muzike za kamerne sastave, koncerte za najmlađe, kao i otvorene generalne probe na kojima lično dirigent Ivan Fišer govori o delima koja se uvežbavaju. Ministarstvo za kulturnu baštinu Mađarske proglasilo je ovaj ansambl za nacionalnu instituciju kojoj pomaže država.

Dirigent Ivan Fišer, koji je i umetnički direktor ansambla, diplomirao je kod čuvenog Hansa Svarovskog u Beču i danas nastupa sa brojnim svetskim filharmonijama. Adrijene Kraus je pijanistkinja rodom iz Budimpešte, koja živi i radi u Parizu, a nastupa širom sveta. Svi ovi vrhunski muzičari prvi put gostuju u Beogradu. Ulaznice za koncert se prodaju po ceni od 700 do 900 dinara.

U skladu sa sloganom "Ugodite ušima"

Do završetka 37. Bemusa, 19. oktobra, nastupiće brojni orkestri i solisti iz desetak zemalja: pijanisti Adam Niman, Alesandro Speki, Itamar Golan, Nada Kolundžija, Boris Berezovski, Oli Mustonen, Stiven Kovačević, Stiven Haf; violinisiti Marija Špengler, Stefan Milenković, Uto Ugi, Julijan Rahlin, Roman Simović, Miloš Petrović; čelisti Stiven Irselis, Ani Aznavurijan, Dragan Đorđević. Tu su Orkestar iz Pariza pod upravom Džona Nelsona, "Kamerata Salcburg", "Kamerata Serbika" (koja je svojevremeno dobila velike komplimente od Pavarotija). Od domaćih ansambala nastupiće i Beogradska filharmonija, Gudači Sv. Đorđa, Orkestar "Skovran", Duško Gojković, kvintet i hor "Jedinstvo" iz Banja Luke. Tu su i dve opere - Glukova "Orfej i Euridika" i Ofenbahove "Hofmanove priče". Program festivala obećava i u skladu je sa ovogodišnjim sloganom Bemusa "Ugodite ušima".

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Ekranizacija "Srpske drame"
Počinje 37. Bemus
Rade "Nebo" i "Zemlja", "Čarolija i gubitak"
Novi dom za staru "doajenku"
Mirej Matje slavi 40 godina karijere
Konkurs za najbolju priču iz reda za vize
Tata Rolingston i druge tate roka
 


     


FastCounter by LinkExchange