GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 3. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Siniša Kovačević snima svoj prvi igrani film "Sinovci"

Ekranizacija "Srpske drame"

Potrebno je demistifikovati nakaradne modele na kojima smo vaspitavani i pogrešno podizani kao narod - da je herojski čin pogibija za otadžbinu. To nije tačno! Osnovi patriotski zadatak svakog od nas je da za otadžbinu živi, kaže reditelj

U Surinu, na lokaciji poznatijoj kao PKB "Ovčara", ovih dana se snima film "Sinovci", koji na osnovu svog komada "Srpska drama" režira Siniša Kovačević.

- Ovo je prvi film producentske kuće "Ave Serbia", prvi film u kome bard srpske glume Petar Kralj igra glavnu ulogu i prva filmska režija Siniše Kovačević - rekla je LJiljana Blagojević, koja se u ovom filmu, pored glumačkog, bavi i poslovima producenta.

Snimanje je počelo pre nedelju dana i trajaće do kraja oktobra. Ekipa će tri nedelje provesti u okolini Beograda, a zatim se seli u Sremsku Mitrovicu. "Sve ide po planu, bez obzira na loše vremenske uslove. Pregledali smo prve snimljene materijale i vrlo smo zadovoljni", kaže LJiljana Blagojević.
Producenti "Ave Serbia", tačnije umetnički par Blagojević-Kovačević, priredili su susret s novinarima na setu i to pod šatorom.
- Dobro je da se vidi kako film nije samo svečana premijera u Centru "Sava", već i krvav, radnički posao - rekao je Kovačević, ističući kako je ovo njegova prva filmska režija, iako ima preko stotinu reklamnih spotova.

- Ovo mi je toliko dragocen tekst da nisam hteo da ga dam nikome. Ono što sam uradio u pozorištu je neki moj međaš i to je nešto što sam ja. Ovog trenutka bolje ne umem, tako da je iskorak u film više nego logičan - smatra Kovačević

U "Sinovcima" teku paralelne priče - iz sveta mrtvih i sveta živih. U "Zborištu" se susreću tri mladića iz iste porodice koji ginu na istom mestu u ratovima 1914, 1944. i 1991. godine.
Prema Kovačevićevim rečima, ekranizacijom "Srpske drame" želi da "natera" neke ljude da stave prst na čelo.

- Potrebno je demistifikovati i depolitizovati određene nakaradne modele na kojima smo vaspitavani i pogrešno podizani kao narod - da je herojski čin pogibija za otadžbinu . To nije tačno! Osnovi patriotski zadatak svakog od nas je da za otadžbinu živi. Citiraću repliku iz filma "Džaba nam Srbija, može da bude do Kine, ako svi izginemo". Činjenica je da nas Srba već 11 vekova ima koliko ima, dok su Englezi, šireći svoje kolonije po svetu, dostigli populaciju od 350 miliona - istakao je reditelj

Glavne uloge u "Sinovcima" igraju bard srpskog glumišta Petar Kralj, kao i mladi glumci Nenad Maričić, Bane Tomašević i Vuk Kostić, ali i Miodrag Krivokapić, LJiljana Blagojević, Kalina Kovačević, Rada Đuričin, Miodrag Radovanović i drugi. Direktor fotografije je Radoslav Vladić, scenograf Aljoša Spajić, kostimograf Marina Vukasović-Medenica, montažer Bane Milošević, dok je kompozitor muzike za film prvi put Vlado Georgijev.
- Igrao sam na filmu dosta uloga koje sam voleo, igrao sam na televiziji dosta uloga koje su rađene filmskom tehnikom, samo što nisu bile proglašene za film. Bilo je tu četiri, pet glavnih, baš lepih uloga, koje sam voleo - rekao je Petar Kralj, ističući kako je veoma srećan zbog uloge u filmu "Sinovci".

- U ovom filmu igrao bih bilo šta. Ovo je sasvim slučajno moja prva glavna filmska uloga. Ali, ovde su svi glavni, a ja sam samo nit koja povezuje sve druge niti bez kojih nema filma - objasnio je Petar Kralj svoje učešće u "Sinovcima".

Za svoj prvi filmski projekat "Ave Serbia" dobila je pomoć Ministarstva kulture Srbije i generalnog sponzora NIS-a, ali drugih sponzora, a budžet je 970.000 evra.

O. Stojimirović


vesti po rubrikama

^kultura

Ekranizacija "Srpske drame"
Počinje 37. Bemus
Rade "Nebo" i "Zemlja", "Čarolija i gubitak"
Novi dom za staru "doajenku"
Mirej Matje slavi 40 godina karijere
Konkurs za najbolju priču iz reda za vize
Tata Rolingston i druge tate roka
 


     


FastCounter by LinkExchange