GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 2. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici bez prava i zaštite

BEOGRAD - Prvi put posle gotovo 16 godina radništvo u Srbiji ostalo je bez zaštite i prava koja su im bila zagarantovana Opštim kolektivnim ugovorom zato što je Upravni odbor Unije poslodavaca Srbije (UPS) odbio da potpiše tekst koji je sa sindikatima usaglašavan više meseci, prenosi Tanjug. Dosadašnji Opšti kolektivni ugovor pa samim tim i svi posebni (granski) kolektivni ugovori, osim za oblast obrazovanja, prestali su da važe 23. septembra prema Zakonu o radu, a nakon šest meseci od njegovog usvajanja.

U nastalim okolnostima, u eventualnim sporovima, automatski se primenjuju odredbe Zakona, Pojedinačnih kolektivnih ugovora, u delovima koji nisu u suprotnosti sa zakonskim propisima ili Ugovor o radu koji donosi direktor.

Savez samostalnih sindikata Srbije oštro je protestovao, a onda je na sednici predsedništva tog sindikata, održanoj u sredu, ipak, odlučeno da se pregovori s poslodavcima nastave za još deset dana. Ocenjujući neozbiljnim ponašanje UO UPS-a, potpredsednik SSSS Dragan Zarubica je rekao da su oni takvu odluku doneli jer su navodno nezadovoljni radom svog pregovaračkog tima.

Predsednik UPS-a Rato Ninković, međutim, kaže da je Opšti kolektivni ugovor ozbiljan akt koji će se, kada bude potpisan i pošto bude odobreno njegovo prošireno dejstvo, odnositi na sve poslodavce u Srbiji. Prema tumačenju stručnjaka, odluku o proširenom dejstvu ministar može doneti nakon što se ugovor potpiše i objavi u Službenom glasniku.


vesti po rubrikama

^tema

Dok Kasa deluje, Koštunica trguje
Priznavanje stare devizne štednje u BiH
Radnici bez prava i zaštite
 
 


     


FastCounter by LinkExchange