GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 2. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Priznavanje stare devizne štednje u BiH

BEOGRAD - Iako se još sasvim pouzdano ne zna kada bi uopšte mogla da počne isplata stare devizne štednje u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, konzularno odeljenje Ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu pozvalo je sve izbegle osobe sa ovog područja da podnesu zahteve za verifikaciju stare devizne štednje. Ova verifikacija se, kako je objašnjeno, radi zbog toga da bi se utvrdio ukupan i pojedinačni dug bilo Republike Srpske, bilo Federacije Bosne i Hercegovine, a isplata novca oštećenim građanima doći će na red kad za to, kako kažu, budu ispunjeni uslovi.

- Izbegli koji su na području Republike Srpske imali deponovanu štednju do 31. decembra 1991. godine moći će da predaju zahtev u svim poslovnim prostorijama Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge AFIP, a njihov broj u Banjaluci je 9938751-213-306. Izbeglice sa prostora Federacije mogu da se informišu u Federalnom ministarstvu finansija na broj 9938733-253-462, a oni iz Distrikta Brčko na 9938749-231-751 - izjavio je za Glas Mitar Pavić, savetnik u Ambasadi BiH u Beogradu.

Zahtevi za priznavanje devizne štednje moraju se dostavljati lično ili preko punomoćnika, a za banke na teritoriji Republike Srpske dostavljaju se od 10. avgusta do 10. novembra, dok se za banke sa prostora Federacije zahtevi dostavljaju od 12. septembra do 31. decembra ove godine. Formulari za zahteve mogu se dobiti u konzulatu Ambasade BiH u Beogradu, ali i na sajtu njnjnj. fmf. gov. ba pa onda odete na info, pa stara devizna štednja i tu imate obrazac 01 ili 02 za punomoćnika.

Takođe i na sajtu www. apif. net i www. bdcentral. net možete pronaći sve neophodne podatke za Republiku Srpsku i Distrikt Brčko. S obzirom na to da su na prostoru bivše Bosne i Hercegovine građani imali otvoren devizni račun u više banaka, savetnik Pavić kaže da se ovom prilikom u zahtevu navode svi devizni računi, ali da će se, prema njegovim saznanjima, za sada isplaćivati stare devizne štednje u bankama iz BiH. Pitanje banaka iz Srbije, Slovenije i slično još nije rešeno.

D. S.


vesti po rubrikama

^tema

Dok Kasa deluje, Koštunica trguje
Priznavanje stare devizne štednje u BiH
Radnici bez prava i zaštite
 
 


     


FastCounter by LinkExchange