GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 2. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iza oštre rezolucije Evropskog parlamenta o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini je lider Saveza vojvođanskih Mađara

Dok Kasa deluje, Koštunica trguje

- Apsolutno se slažem s tekstom rezolucije, izjavio je Kasa, dodajući da je i on jedan od izvestilaca pred Evropskim parlamentom. Dušan Janjić: Glavni kreator rezolucije je Kasa, koji je za svoju zajednicu napravio veliku stvar. Nije mu bilo teško pored ovakvog stava i ponašanja Beograda, čiji premijer, očigledno, misli da je manjinska politika trgovina s Kasom, Ugljaninom, Ljajićem i Agoštonom
- Za razliku od Kase, u Savetu mađarske nacionalne manjine i Hrvatskom nacionalnom vijeću nisu baš toliko oduševljeni rezolucijom Evropskog parlamenta i ističu da oni nisu podneli nikakvu inicijativu Briselu i Strazburu. Šandor Pal: Međunacionalna trvenja u Vojvodini predstavljaju sukob niskog intenziteta na duge staze i po širokom prostoru

BEOGRAD/NOVI SAD - Rezolucija Evropskog parlamenta, kojom se vlasti Srbije i SCG pozivaju da priznaju učestalo kršenje ljudskih prava pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini i kriminalnu prirodu takvih akata, prema relevantnim procenama, tek će ošamariti Srbiju. Pretnja obustavljanjem finansijske pomoći ukoliko država ne krene u "hitnu i energičnu akciju" nije najgore što Srbiju može da zadesi.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić navodi tri velika rizika u slučaju da na raspravi 13. oktobra predlog rezolucije dobije "zeleno svetlo" evropskih parlamentaraca. Prvo, potpaliće se etnonacionalizam. Drugo, pojačaće se argumentacija za etničkom autonomijom osam mađarskih opština, što će pojačati i onako jak srpski nacionalizam u Vojvodini. I treće, najvažnije, sve to će i te kako štetiti prilivu stranih investicija.

EU će uvesti protektorat

Evropska unija će uvesti i formalni protektorat nad Srbijom, jer ne može da dozvoli da Srbija ostane crna rupa na mapi Evrope, ocenio je publicista Mihalo Mihajlov u intervjuu Građanskom listu. "Nadam se da će EU, ne radi nas nego radi sebe, da podigne standard, uloži novac i učini mnogo za razvoj Srbije. Tako da mislim da je to jedina nada, jer je u samoj Srbiji raspoloženje još antievropsko", rekao je Mihajlov, poznati disident u vreme Josipa Broza. On smatra da je politička elita u Srbiji nedorasla trenutku i da je takođe antievropska, prenosi Beta.

Neshvatljivo je, konstatuje Janjić, da se vlasti u Beogradu i ambasadori zemalja EU, s kojim oni imaju komunikaciju, nisu javljali da ocene iz rezolucije približe realnosti. A iza takvih ocena, uveren je on, nalazi se mađarski desničari i lobi vojvođanskih Mađara, čiji je nesumnjivi predvodnik predsednik Saveza vojvođanskih Mađara - Jožef Kasa.

- Apsolutno se slažem sa tekstom rezolucije - izjavio je Kasa, dodajući da je i on jedan od izvestilaca pred Evropskim parlamentom. Za razliku od njega, u Savetu mađarske nacionalne manjine i Hrvatskom nacionalnom vijeću, čiji će predsednik Josip Pekanović takođe svedočiti pred Evropskim parlamentom, nisu baš toliko oduševljeni rezolucijom Evropskog parlamenta.

Pekanović i predsednik IO Saveta mađarske nacionalne manjine Balint Pastor naglašavaju da njihove organizacije nisu upućivale nikakve inicijative Briselu i Strazburu. A da li je Kasa - ne znaju.
- Radnje o kojima se govori u rezoluciji treba sprečiti. Ne treba ih ni ignorisati, ali ni naduvavati. Ni predsednik Srbije Boris Tadić ni premijer Vojislav Koštunica nisu negirali sa tih radnji ima-kaže Pastor, dodajući da je najveći problem to što MUP nije reagovao energično i presekao fizičke obračune i pretnje prema Mađarima u Vojvodini, intenzivirane u poslednje dve-tri godine - ocenjuje Pastor i podseća na nedavni slučaj premlaćivanja učenika mađarske nacionalnosti u subotičkoj gimnaziji.

Hrvati u Vojvodini, prema navodima predsednika HNV Josipa Pekanovića, međutim, imaju drugačija iskustva. Period posle promene Miloševićevog režima, kaže on, bolji je od prethodnog.
- Problema ima, ali oni splašnjavaju. Tih problema ima i u EU. Idem u Brisel da pokušam da prenesem realnu sliku. Mislim da problemi mogu da se reše bez internacionalizacije - zaključuje Pekanović.

Dušan Janjić, međutim, kaže da zvanični predstavnici mađarske i hrvatske nacionalne manjine nemaju mnogo uticaja na kreiranje politike ove dve manjinske zajednice.
- Glavni kreator je Kasa. On, Andraš Agošton i Bela Tonković - drže sve. Uostalom, oni će i da svedoče u Briselu. Mađarski savet je pod punom dominacijom Kase koji je za svoju zajednicu napravio veliku stvar ovom rezolucijom. I nije mu bilo teško pored ovakvog stava i ponašanja Beograda koji vodi potpuno promašenu politiku prema nacionalnim manjinama.

Zašto se predsednik Tadić na svojoj bogatoj turneji nije video sa evropskim parlamentarcima i zašto Koštunica, kao premijer, nije uradio ništa. On je nedavno razgovarao s Kasom, a ovaj je posle sastanka rekao da stanje u Vojvodini nije loše. Pa, o čemu su onda razgovarali kada Kasa sada pozdravlja rezoluciju Evropskog parlamenta - pita se Janjić, naglašavajući da je nedopustivo da vlasti u Beogradu opet moraju da intervenišu na inicijativu koju je uputio neko drugi - u ovom slučaju Jožef Kasa.

Hitno sazvati sednicu Odbora za međunacionalne odnose

Član Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Željko Tomić najavio je juče da će zatražiti hitnu sednicu tog odbora, povodom rezolucije Evropskog parlamenta o Vojvodini. On je Građanskom listu rekao da će hitnu sednicu zatražiti jer je rezolucija "nekorektna i netačna, bez pravog uvida u stanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini". "Pominje se odsustvo zakona. Moram podsetiti na to da imamo savezni Zakon o zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina. Takođe, na saveznom nivou doneta je i Povelja o ljudskim i manjinskim pravima. Taj zakon i ta povelja dobili su najveću moguću ocenu od parlamenta Saveta Evrope, kao i od Evropskog parlamenta", rekao je Tomić, a prenosi Beta.

To, smatra on, nije nikakvo čudo jer premijer Koštunica, očigledno, misli da je manjinska politika trgovina s Kasom, Sulejmanom Ugljaninom, Agoštonom i Ljajićem.

- To je trgovačko društvo i s takvim rezonom Srbija u Evropi neće daleko da stigne - ocenjuje Janjić, začuđen kako je moguće da vlast u Srbiji ne reaguje na ocene iz rezolucije i glasno ne upita kako je stanje prava nacionalnih manjina u Vojvodini tako loše, a da za to nije odgovoran pokrajinski sekretar za tu oblast Tamaš Korhec, funkcioner Kasine SVM.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je Vladu Srbije i druge organe Republičke vlasti da, u saradnji sa pokrajinskim institucijama, što pre počnu zajedničku akciju u suzbijanju međunacionalnih trvenja u Vojvodini, koja su, kako smatra Kostreš, dovela i do rezolucije. Kostreš kaže da sada ne treba tražiti nikakve loše namere u zvaničnom dokumentu Evropskog parlamenta, već pravilno shvatiti poruku koja nam stiže iz Strazbura.

- Rezolucija predstavlja vrlo ozbiljno upozorenje zvaničnom Beogradu da se više neće tolerisati narušavanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini i da zato svi sada moramo zajednički raditi na otklanjanju uzroka koji su doveli do ovakvog stanja. Republička vlast, takođe, treba da pravilno shvati i drugu poruku rezolucije, a to je zahtev da se Vojvodini vrati autonomija koju je imala pre 1990. godine. Sigurno je da bi vojvođanske institucije bolje i efikasnije rešavale ovakve probleme. Ovo je i prilika da Vojislav Koštunica, kao predsednik DSS-a, shvati da je neodrživa koalicija njegove stranke sa SRS-om u Novom Sadu i još nekim vojvođanskim mestima. Sada je pravi momenat da se prekine svaka saradnja sa ekstremističkom strankom, čijem se lideru sudi u Hagu po optužnici koja ga tereti da je organizovao i sprovodio proterivanje Hrvata iz Vojvodine - smatra Kostreš.

U kancelariji pokrajinskog ombudsmana Petra Teofilovića rekli su nam da ova ustanova još nema zbirne podatke za ovu godinu o incidentima koji su eventualno etnički motivisani, a o kojim je bilo dosta reči u izveštaju za prošlu godinu. U tom dokumentu se konstatuje da međunacionalnih incidenata ima i ocenjuje se da je neophodna efikasna reakcija državnih organa. Obrazlažući svoj izveštaj pred odborima u Skupštini Vojvodine, Teofilović je tada takođe ocenio i da se međuetnička sporenja neretko preuveličavaju i da se nekim događajima daje takvo obeležje čak i kada ona to nisu po svojoj suštini.

Za efikasnu reakciju države zalaže se i predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandor Pal. On u izjavi za naš list rekao da "međunacionalna trvenja u Vojvodini predstavljaju sukob niskog intenziteta, na duge staze i po širokom prostoru", a da naša država svojom neaktivnošću ostavlja otvoren prostor za uplitanja sa strane.

- Ako neće naša država da se bavi ovim problemima, onda hoće institucije međunarodne zajednice. I neka niko ne misli da je Mađarima u Vojvodini drago zbog toga jer će oni zbog ovoga osećati samo novu nelagodu. Nema spora da svaka kafanska tuča ili komšijska svađa sa akterima različite nacionalnosti nije i međunacionalni incident, ali zato treba da deluje pravna država, koja će svaki takav slučaj ispitati do najsitnijeg detalja i saopštiti istinu. Potrebno je obezbediti ravnomernu zastupljenost Mađara u državnoj upravi, u policiji i drugim organima država, u skladu sa njihovom brojnošću i preduzeti čitav niz drugih koraka da bi se sukobi zaustavili, a pitanje položaja Mađara u Vojvodini skinulo s dnevnog reda međunarodnih skupova - poručuje Šandor Pal.

Mirčić: Pokrajinska vlast da ode

Šef poslaničkog kluba SRS-a u Skupštini AP Vojvodina Milorad Mirčić smatra da je rezolucija Evropskog parlamenta "dokaz da pokrajinska vlast mora otići sa političke scene". "Rezolucija je ključni dokaz da pokrajinska vlast ne vodi dovoljno računa o međunacionalnim odnosima, kao ni o statusu nacionalnih manjina, što joj je osnovni zadatak, zbog čega mora pod hitno da ode u istoriju", rekao je Srni Mirčić, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije. On je dodao da Skupština APV i Izvršno veće Vojvodine moraju pre odlaska s vlasti predočiti javnosti istinu o stanju međunacionalnih odnosa u Vojvodini.

Janjić: Nema zakona ni ministarstva za manjine

Dušan Janjić tvrdi da Beograd vodi konfuznu politiku prema nacionalnim manjinama.
- Nikakve ideje nema, osim što Koštunica trguje s Ugljaninom i ostalima. Stalno se potenciraju priče da su Ugljanin i Kasa kriminalci i to je, uglavnom, cela strategija. Zato je krajnje vreme da nadležni organi već jednom utvrde da li su Ugljanin i Kasa krivi za to zašta se terete da se te priče ne otvaraju stalno i da se time ne objašnjavaju svi problemi. A glavni je to što nema zakona o nacionalnim manjinama, niti u Vladi Srbije postoji ministarstvo za nacionalne manjine, što je neophodno. Ovako, nacionalne manjine finansiraju se nezakonito iz budžeta preko Saveta za nacionalne manjine, kojima upravljaju ljudi poput Kase - kaže Janjić.

G. Đogić
R. Kukobat


vesti po rubrikama

^tema

Dok Kasa deluje, Koštunica trguje
Priznavanje stare devizne štednje u BiH
Radnici bez prava i zaštite
 
 


     


FastCounter by LinkExchange