GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 2. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić uskoro na privremenoj slobodi

Hag uvažava srpske garancije

Odluka može pozitivno delovati i na preostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju

BEOGRAD - Bivši načelnik Generalštaba VJ general-pukovnik Nebojša Pavković i bivši načelnik resora Javne bezbednosti MUP-a Srbije general Sreten Lukić za nekoliko dana treba da doputuju iz pritvora Haškog suda u Beograd. U pratnji nekog od ministara u Vladi Srbije oni bi mogli da stignu kućama početkom sledeće nedelje, ako Tužilaštvo ne uloži žalbu na odluku Sudskog veća Tribunala.

Pavkovićev advokat Ljubiša Živadinović kaže za Glas da nije bilo nikakvih problema oko donošenja ove odluke Sudskog veća.

- Nije postojao nijedan problem u vezi sa puštanjem mog klijenta na slobodu do početka suđenja. Naprotiv, Tribunal je bio izuzetno korektan, a general Pavković je posebno zadovoljan odnosom lekara prema njemu - priča Živadinović i dodaje da tek sutra očekuje vest o stavu Tužilaštva, pošto "u Tribunalu tokom vikenda niko ne radi".

Međutim, izvor Glasa koji je blizak Tužilaštvu Haškog suda, kaže da je u slučaju Pavkovićevog puštanja na slobodu bilo "povuci-potegni" zbog izjava nekih njegovih politički bliskih saradnika. Naime, mesecima pre Pavkovićeve dobrovoljne predaje Tribunalu, ovdašnji mediji bili su puni tvrdnji da general živ neće otići u Hag. Saradnici Karle del Ponte te izjave su prenosili kao glavni razlog protiv njegovog puštanja iz pritvora, ali nisu uspeli da ubede Sudsko veće da donese takvu odluku.

Živadinović, koji je neposredno po objavljivanju odluke Veća razgovarao sa svojim klijentom-kaže da Pavković nije dao nikakav poseban komentar na tu vest jer čeka da vidi da li će Tužilaštvo reagovati. Pavković, koji boluje od dva karcinoma i koji je u lošem zdravstvenom stanju otputovao u Hag, prema rečima advokata, sada se oseća dobro. "Lekari sa VMA koji su nedavno boravili u Ševeningenu konstatovali su da general dobija adekvatnu terapiju, da su sprovedena sva neophodna istraživanja, kao i da se u Hagu leči po principima koji su važeći u svetu" - kaže Živadinović. Tokom boravka na slobodi Pavković i Lukić ne smeju da davati izjave za medije, ne smeju kontaktirati svedoke u njihovim procesima, a svoje kretanje redovno moraju da prijavljuju organima reda.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da ova odluka Veća potvrđuje da Tribunal uvažava garancije vlasti u Srbiji.

- Ova odluka Sudskog veća dokaz je vraćanja međusobnog poverenja. Ovo je deveta odluka za devet optuženih kojima je omogućeno privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja - rekao je Ljajić Beti i dodao da ta odluka može pozitivno delovati i na preostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju jer bi tako imali realne šanse da budu privremeno pušteni na slobodu.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Intervju: Koštunica naredio moje hapšenje
Marović, Davinić i Maraš ipak na sudu
Hag uvažava srpske garancije
 


     


FastCounter by LinkExchange