GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 2. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veštaci otkrili uzrok tragične smrti Milana Ristića iz Šapca

Mladić žrtva policijske torture

Novo veštačenje potvrdilo da su Milanu butne kosti i vilica polomljeni udarcima mehaničkim oruđem. Na odeći i obući nema tragova betona, što potvrđuje da nije izvršio samoubistvo skokom sa zgrade

ŠABAC - Slučaj tragične smrti Milana Ristića trebalo bi uskoro da bude potpuno rasvetljen jer je Okružnom sudu u Šapcu dostavljen nalaz odeće i obuće pokojnog mladića na zahtev okružnog tužioca.

Prema policijskom izveštaju, Milan Ristić je izvršio samoubistvo 13. februara 1995. godine, skokom sa višespratnice u centru Šapca. Roditelji od početka tvrde da je njihovog sina policajac udario drškom pištolja u glavu i ubio ga, misleći da je begunac sa poternice. Posle toga su mu polomljene butne kosti, a po odlasku Hitne pomoći, vrhom čizme razbijaju mu donju vilicu, kako bi povreda odgovarala skoku.

Naše pravosuđe je 1997. godine okončalo postupak tvrdeći da nema osnova za sprovođenje istrage. Posle toga je Komitet protiv torture UN naložio brzu i sveobuhvatnu istragu o ubistvu Milana Ristića, što do danas nije urađeno.
Novim veštačenjem utvrđeno je da je prvobitni obducent dao lažni nalaz o vrsti povreda i uzroku smrti. Posle ekshumacije leša, utvrđeno je da su prelomi nastali udarcima mehaničkog oruđa. Pregledom odeće i obuće, posebno jakne utvrđeno je nemaju tragove betonske podloge.

- Država deset godina prikriva ovaj zločin i ostavlja ubice mog sina na slobodi. Posle novih nalaza o uzroku smrti i tragovima na obući i odeći, očekujem od nadležnih da u celosti sprovedu odluku Komiteta protiv torture UN i rasvetle smrt mog sina. Tačnije, očekujem rešenje o sprovođenju istrage i hapšenje pojedinaca odgovornih za njegovu smrt - kaže Radivoj Ristić, otac pokojnog Milana.

Otac kaže da je za protok vremena kriva isključivo država jer nije blagovremeno otklonila sve sumnje vezane za ovaj incident.
- Umesto da sprovedu pravilnu istragu, šest godina su u prepisci sa Komitetom protiv torture uporno blatili mog sina i podržavali policijsku verziju o samoubistvu - tvrdi Ristić.

Odšteta milion dinara

Okružni sud u Beogradu potvrdio je da Srbija i Crna Gora moraju da plate odštetu oko milion dinara roditeljima Milana Ristića. Presudom su odbijene žalbe Srbije i SCG i potvrđena prvostepena presuda Prvog opštinskog suda u Beogradu, kojom se roditeljima Ristića dosuđuje odšteta od po 500.000 dinara, saopštio je Fond za humanitarno pravo, koji zastupa porodicu pred Komitetom protiv torture UN. U presudi Prvog opštinskog suda, od 30. decembra 2004. godine, sudsko veće je odlučilo da nisu rasvetljene sve sporne okolnosti oko smrti Milana Ristića, čime su povređena prava ličnosti njegovih roditelja.
Pošto su iscrpeli sve pravne mogućnosti pred domaćim sudovima, Radivoje i Vesna Ristić su u julu 1998. godine, preko Fonda za humanitarno pravo, podneli predstavku Komitetu protiv torture UN, navodeći da su institucije SCG propustile da sprovedu nepristrasnu istragu o smrti njihovog sina i time prekršile UN Konvenciju protiv torture. Komitet protiv torture 11. maja 2001. godine prihvatio je predstavku roditelja i utvrdio da je tadašnja SRJ prekršila obaveze ustanovljene Konvencijom.

M. Eraković


vesti po rubrikama

^hronika

Mladić žrtva policijske torture
Poginuo vozač u kanjonu Morače
Uhapšen 21 "ilegalac"
 


     


FastCounter by LinkExchange