GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 2. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prave i krive Tomislav Markovic i Sergej Skorupan e-mail: glasine@glas-javnosti.co.yu


Recenzije

Ide Mile lajkovačkom prugom

Primer nadrealizma u folk izrazu koji je bljesnuo, ali ne i etabliran ovom pesmom. U prvoj strofi izvesni Mile ide sa drugom lajkovačkom prugom. Nameće se pitanje ko je Mile? Kuda je krenuo? Ide li peške ili vozom? Ko je drug? Da li je Mile mašinovođa? U drugoj strofi naglašava se da Mile kom gori cigara poznaje svog drugara!?!

Treća strofa sadrži upozorenje ("nemoj Mile da ostavljaš druga, dugačka je lajkovačka pruga") koje možda govori o tome da je Mile krenuo u inostranstvo da radi, a vladajuće strukture njega i svakog drugogo "Mileta" koji odlaze u gastarbajtere opominju kako je duga ta pruga kojom su se zaputili. Naročito je zanimljiv i zbunjujuć refren pesme koji možda potkrepljuje tezu da je u ovoj pesmi reč o pečalbi i koji glasi: "Suvo seno košeno, tekla reka kroz selo, a po reci riba plovi, nema koj' da lovi".

Avangardnost ovog dela nikada nije do kraja uvažena i u potpunosti prepoznata, pa je presedan koji ona predstavlja često zloupotrebljavan u turbo-folku koji je iznedrio neke od najbizarnijih kombinacija reči koje gramatika (a ponekda ni to) srpskog jezika dozvoljava. Ovde donosimo neke od njih:

-Zbogom sine, zbogom rode, žuri da ti voz ne ode.
-Igra kolo, a u kolu Duda, od radosti tresu mi se kosti.
-Ne plači mi na kućnome pragu, da mi vrata ne povuku vlagu.
-Pijem vino i rakiju vruću i ne mislim na traktor i kuću.
-Moja mala nema prednji zubi, kad me ljubi jezikom me ubi.

Ti si me čekala

Kontroverzno ostvarenje koje govori o tome kako je ON zahvalan NJOJ jer ga je čekala i tolerisala sve njegove izlete i neverstva, pijančenje, kocku i sve ono što karakteriše predstavu balkanskog mačo mena ("a ja sam negde rujno vino pio, a ja sam negde s drugom srećan bio, a ti si me čekala").

Naizgled pokajnička muška pesma ("na prošle dane uspomena bledi...neka me boli tvoja suza vrela jer si me volela"). Međutim široka popularnost ove pesme isprovocirala je feministički pokret u usponu koji je reagovao oštro i beskompromisno sa zahtevom za zabranu javnog izvođenja pesme i moralnom osudom izvođača


vesti po rubrikama

^glasine

Obdukcija uspela pacijent mrtav!
Recenzije
Rečnik poznatih reči i pojmova
Doktor Znajša odgovara
Vesti iz budućnosti
 


     


FastCounter by LinkExchange