GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 2. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Misija MMF-a ne dolazi u Beograd zbog penzija

BEOGRAD - Delegacija MMF-a neće doći u Beograd 5. oktobra, kada je trebalo da započnu pregovori o šestoj reviziji trogodišnjeg aranžmana. Iz te finansijske institucije juče je saopšteno da misija, u dogovoru s Vladom Srbije, odlaže dolazak zbog potrebe da Fond proceni kakav će finansijski efekat na budžet imati tek usvojeni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Povodom ovoga oglasio se guverner NBS Radovan Jelašić, iz čijeg kabineta je saopšteno da je "neophodno da Vlada Srbije već u narednoj nedelji intenzivira razgovore sa ovom međunarodnom institucijom". U Fondu žele da naprave računicu, s obzirom na to da je u Skupštini Srbije usvojen nešto drugačiji Zakon od onog što je bio zahtev MMF-a, objašnjavaju u kabinetu.

MMF-u najviše smeta odredba, prema kojoj prosečne penzije u Republici u naredne tri godine ne mogu pasti ispod 60 odsto prosečne zarade. Taj amandman SPS-a prihvatila je većina poslanika, imajući u vidu da bi značajno smanjenje penzija u odnosu na plate imalo veoma negativne efekte na primanja više od milion i 200 hiljada penzionera.

"Trn u oku" MMF-a je i odredba prema kojoj će se penzije u sledeće tri godine usklađivati dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra, prema troškovima života i platama, umesto kako je ranije dogovoreno s MMF-om, samo jednom godišnje, i to prema rastu troškova života. Odstupanje od čvrstog zahteva MMF-a je i u vezi postepenog pomeranja starosne granice za po dve godine za muškarce i žene, koje je trebalo da počne da se primenjuje od 1. januara 2006. godine, a Zakonom je odloženo za 2008.

Ministar rada zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović je najavio da će, ukoliko pregovori o šestoj reviziji trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om budu dovedeni u pitanje, biti predložene nove izmene i dopune penzionog zakona.

- Bili smo upozoreni od strane MMF-a, ali su se stranke vladajuće koalicije u Skupštini zaklonili iza amandmana SPS-a i "popustili" njihovim zahtevima. Sad nam je preostalo samo da sačekamo šta će da pokaže računica, i ako "budžetski račun" bude probijen, moraćemo da menjamo Zakon - ističe poslanik SDP-a Meho Omerović.

G. T.


vesti po rubrikama

^društvo

Uzalud kajanje posle smrtonosne tetovaže
Misija MMF-a ne dolazi u Beograd zbog penzija
Godinu dana Narodne kancelarije
 


     


FastCounter by LinkExchange