GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 2. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Savremena mitologija - Zvezdane staze

Lepo upakovani svemir

Ima li bolje i uspešnije fantazije od "Zvezdanih staza"? Teško, a to dokazuje i veliki broj obožavalaca ove svemirske sapunice, takozvanih trekija. Originalna serija, koja je počela da se emituje na NBC 1966. godine, izazvala je nezapamćenu pažnju širom sveta. Kirk, Spok, Čehov, Skoti, Mekkoj i ostali likovi postali su deo ikonografije kako američkih poljoprivrednika, tako i ruskih radnika. Uspeh je bio potpun. Zemaljski vanzemaljci su pokorili Zemlju.

Paklena šifra

Čemu "staze" duguju svoj veliki uspeh, slavu koja traje već 40 godina? Reč je o paklenoj šifri trijumfa kapitalizma, majstoriji koja mu omogućava sve bezbrižniji pogled u budućnost. Oduzmite ljudima ono što im je najsvetije - dušu, pretvorite ih u robove i potrošače sopstvenog realno prinudnog rada, a onda im tu istu dušu spakujte u sjajni svemirski celofan i prodajte im je.

Džin Rodenberi, tvorac "staza", ako verujemo njegovim biografima, bio je čovek ispred svog vremena. Kako se ne složiti s njima? Njuh s kojim je jedan uzvišeni cilj - saradnju ljudi radi znanja i napretka rase - pretvorio u najuspešniji proizvod svoga vremena jeste nešto s čim se čovek rađa. Ceo istočni blok je u doba hladnog rata gledao Rodenberijeve baljezgarije uveren da je u pitanju nešto uzvišeno, iskreno. A jedina iskrena stvar u celoj priči bila je žeđ za novcem.

Borba

Pa ipak, zar nema ničeg dobrog u posledicama "Zvezdanih staza"? Nije li, ipak, duh saradnje i ljudskosti koji pluta površinom ove pantljičare učinio i nešto dobro? Nije li gomila sledbenika koji svi zajedno veruju u društvo bez novca, bez laži, bez siromašnih, bez pohlepe, bez otuđenog rada - jednom rečju komunizam, kako je predstavljen u ovoj svemirskoj utopiji - nije li to dobro?

Komičari Džej Leno, Dejvid Leterman i Konan O'Brajan zgrnuli su milione zemaljskih dolara podsmevajući se "trekijima", koji zaista slove za usamljene, nesrećne, čudne, uvrnute, stidljive, nesposobne ljude. Ne bez razloga. Zarobljeni u svetu Romulanaca, Klingonaca, Borga, Federacije, Kontinuuma, Ferengija, Vulkanaca i drugih svemirskih osvajača, osokoljeni verom u moralna načela kojih se drže njihovi junaci Spok, Pikar, Kirk, Vorf, Dejta, Sisko, Sedma od Devet i drugi, oni su potpuno nesposobni za svaku kritičku distancu prema stvarnom svetu, a kamoli za neku akciju.

Umesto da ovakav sadržaj pobudi želju za promenom, za akcijom, on baca u potpunu odvojenost od stvarnosti i realnu malodušnost. Krug je zatvoren; Borg (rasa iz serijala koja asimilira sve druge) ne može da izgubi. Otpor je uzaludan!


vesti po rubrikama

^civilizacija

Rim: Stvaranje imperije
Savremena mitologija - Zvezdane staze
Pronađen Odisejev dom
      


FastCounter by LinkExchange