GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 2. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hrvati razočarali Karlu del Ponte

LONDON - Britanski listovi Dejli telegraf i Gardijan juče su objavili da su hrvatske nade u početak pregovora o članstvu u EU pretrpele ozbiljan udarac izjavom glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte. Ona je, prenosi Bi-Bi-Si, još u Zagrebu izjavila da je razočarana što je haški begunac Ante Gotovina, optužen za ubistvo najmanje 150 krajiških Srba, još na slobodi.

Dejli telegraf podseća da će Karla del Ponte sutra u Hagu izreći svoju završnu ocenu saradnje Hrvatske s Tribunalom i, ako ta ocena bude pozitivna, pregovori o pridruživanju Uniji bi već istog dana mogli da počnu. Ovaj list, međutim, konstatuje da je "daleko od ohrabrujuće" prekjučerašnja izjava Karle del Ponte, izrečena posle susreta s premijerom Sanaderom i predsednikom Mesićem.

Mediji su izvestili i o "natmurenim licima Mesića i Sanadera", posle razgovora s Del Ponteovom, ističući da ona nije želela da kaže kako ocenjuje saradnju Zagreba i Haga. Hrvatska štampa je navela i da je ona, posle razgovora s hrvatskim državnim vrhom, otkazala razgovore s ambasadorima članica EU, zakazane posle susreta u Zagrebu.

Preneta je i ocena Glasa Amerike da je, ako se u poslednji čas ne desi nekakav pomak, s ovako rezervisanom izjavom nemoguće očekivati da će se članice EU složiti za početak pregovora s Hrvatskom, javljaju agencije.


vesti po rubrikama

^balkan

Hrvati razočarali Karlu del Ponte
Hag preuzima "slučaj Banić"?
 


     


FastCounter by LinkExchange