GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 1. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Računari se još "ne primaju" u Crnoj Gori

Đetići slabo surfuju Netom

PODGORICA - U Crnoj Gori 41,5 odsto domaćinstava koristi računar, od čega njih oko 65 odsto koristi Internet, pokazuju rezultati istraživanje Instituta za strateške studije i prognoze (ISSP), javlja Beta. Kako se navodi, 58,5 odsto crnogorskih domaćinstava nema računar, a osnovni razlozi su nedostatak novca, interesovanja, slobodnog vremena i znanja. Istraživanje o upotrebi računara i Interneta sprovedeno je od oktobra prošle godine do februara ove u 1.000 domaćinstava i 200 preduzeća u 13 crnogorskih gradova.

Internet za informisanje koristi 50,6 odsto ispitanika, a 43,6 odsto samo za proveru elektronske pošte. Računar najčešće koriste, u 88,2 odsto slučajeva, osobe mlađe od 18 godina, a najveći broj korisnika se samostalno edukuje ili uz pomoć prijatelja. Kao osnovni razlog slabog korišćenja računara u domaćinstvima naveden je i nedostatak edukacije, što je najizraženije u severnom delu Crne Gore kod čak 26,2 odsto domaćinstava.

ISSP je ocenio da je za veće korišćenje računara potrebno intenzivirati edukaciju u osnovnim i srednjim školama, organizovati takmičenja u oblasti znanja, kao i kurseve za decu i roditelje. Najveći broj preduzeća smatra da bi vlada ukidanjem ili smanjenjem poreza na računarsku opremu i kompjuterske programe trebalo da se pobrine za stvaranje pogodne klime za razvoj informatičkog društva u Crnoj Gori.


vesti po rubrikama

^vesti

Računari se još "ne primaju" u Crnoj Gori
Pomračenje Sunca u ponedeljak
Karići merkali novi "rols rojs"
Poslanici fudbaleri
Srbi ne mogu da pišu ćirilicom
Međunarodna izložba pasa
Počasni Nišlija
Pop našao bombu u septičkoj jami
   


     


FastCounter by LinkExchange