GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 1. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Narodna kancelarija predsednika Republike Srbije obeležiće danas godišnjicu uspešnog rada

Od predsednika traže i da pomeri banderu

- Do sada je primljeno 12.454 različitih zahteva građana, od kojih je trećina pozitivno rešena, dok su neki od njih potpuno nerealni i graniče se sa naučnom fantastikom
- Najviše je primedbi na neefikasan rad pravosuđa, ali građani imaju i problema s radom organa uprave prilikom izdavanja građevinskih dozvola, eksproprijacije zemljišta i u oblasti imovinsko-pravnih i stambenih odnosa

BEOGRAD - Narodna kancelarija predsednika Republike Srbije obeležiće danas godinu dana uspešnog rada sa hiljadama građana koji su im se tokom godine obratili za pomoć. Kako za Glas kaže Tatjana Pašić, pomoćnik direktora Narodne kancelarije, do sada je primljeno 12.454 različitih zahteva građana, od kojih je trećina pozitivno rešena, a najviše primedbi odnosilo se na spor i neefikasan rad pravosuđa, rešavanje stambenih pitanja, traženje novčane pomoći i zaposlenja, kao i problema vezanih za radne odnose i penzijsko-invalidsko osiguranje. Prema rečima Dragane Đorđević, višeg savetnika u Odeljenju za pravne poslove, ovom odeljenju stiglo je najviše zahteva, čak 6.800, a 6.000 je rešeno.

- Građani su tokom godine najviše primedbi imali na rad sudstva, odnosno na dužinu trajanja sudskih postupaka, na blagovremeno zakazivanje ročišta, ali i na sam ishod presuda. Takođe, građani imaju problema i sa radom organa uprave prilikom izdavanja građevinskih dozvola, eksproprijacije zemljišta i imovinsko-pravnim i stambenim odnosima - kaže Đorđevićeva i dodaje da se mnogi zahtevi koje su im građani uputili odnose samo na davanje saveta i upućivanje na pravu adresu. Ona ističe da je kroz Narodnu kancelariju prošlo i dosta nerealnih zahteva i primedbi, koje su se uglavnom odnosile na legalizaciju bespravno izgrađenih objekata i nelegalnih useljenja.

Osim svakodnevnih rešavanja problema građana, Narodna kancelarija ujedno sprovodi i niz projekata u saradnji sa raznim državnim institucijama, resornim ministarstvima i socijalnim ustanovama.

Tadić da im otplati kredit

Među hiljadama zahteva građana, u kojima od Narodne kancelarije traže bilo kakvu vrstu pravne ili socijalne pomoći, svakako da ima i onih molbi koje se već graniče s naučnom fantastikom. Neki od njih su tražili od predsednika Srbije Borisa Tadića da im otplati kredit, bude žirant za isti, ili da im omogući da se upišu na željeni fakultet ili polože prijemni ispit. Nije iznenađujuće da građani mole predsednika da pomeri banderu koja se nalazi ispred njihove kuće na neko drugo mesto, na primer, ispred komšijine, ili da nastave da žive u stanu u koji su se bespravno uselili.

Zoran Gajić, načelnik Odeljenja za lokalnu samoupravu, istakao je da je kancelarija tokom godine obezbedila novac za obnovu zgrade izdvojenog odeljenja Osnovne škole "Branko Radičević" iz Bujanovca, uspostavila saradnju sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka, a u toku je i prikupljanje novca za izgradnju ambulante i škole u selu Strezovce na Kosovu i Metohiji.

- Nacionalna kancelarija počela je i projekat kojim bi trebalo svake godine po 25 škola da opremi sportskom opremom, što podrazumeva nabavku stola za stoni tenis, lopti za sve sportove, dve košarkaške table i strunjača za fiskulturnu salu. Osim toga, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje pripremamo i program za zapošljavanje samohranih roditelja, imajući u vidu činjenicu da je skoro 40 odsto njih bez posla i nema čime da izdržava decu. Pokrenuli smo inicijativu da se ovim roditeljima omogući lakši pristup programima prekvalifikacije i dokvalifikacije, čime će im biti lakše da pronađu posao - dodao je Gajić.

Prema rečima Milke Babić, savetnika u Odeljenju za socijalna pitanja, puno je građana koji imaju problema sa neuplaćenim doprinosima, neredovnim i malim penzijama, ali i onih koji traže novac jer nemaju čime da prehrane porodice.

- Među ljudima koji nam se obraćaju za pomoć ima i starih i mladih, nezaposlenih, nesrećnih i izbeglih i prognanih. Većina ima probleme u ostvarivanju nekih od osnovnih ljudskih prava, ali ima i onih koji su prepušteni sebi i kojima je neophodna lekarska pomoć.

Veoma često se dešava da oni traže od nas nemoguće i očekuju da ćemo mi, na primer, da zaštitimo bivše ljubavnice od sadašnjih nasilnih muževa - priča Babićeva.

M. Blaževski


vesti po rubrikama

^tema

Od predsednika traže i da pomeri banderu
Malo domova za stare osobe
Većina izbeglih očekuje pomoć od države
Bunjevci traže bunjevački u školama
 
 


     


FastCounter by LinkExchange