GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 1. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Desetoro mrtvih u eksploziji automobila bombe na jugu Iraka

Krvoproliće uoči ustava

HILA - Najmanje 10 ljudi je poginulo, a 30 ih je povređeno u jučerašnjoj eksploziji automobila bombe na prometnoj pijaci u gradu Hila, na jugu Iraka, saopštila je policija.

Automobil bomba bio je parkiran kod pijace Al Amar, a aktiviran je daljinskim upravljačem. Novi napad je usledio samo dan posle eksplozije tri automobila-bombe u gradu Baladu, severno od Bagdada, u kojima je, prema poslednjim informacijama, poginulo najmanje 95 ljudi, a povređeno njih 110. Pošto su i Balad i Hila šiitski gradovi, agencije podsećaju na "potpuni rat" koji je šiitima u Iraku objavio ogranak Al kaide koji predvodi Abu Musab al Zarkavi. Rojters je podsetio da je u Hili 28. februara u eksploziji automobila bombe poginulo 125 ljudi.

Pre tri dana je američki predsednik Džordž Buš upozorio da će se nasilje u Iraku najverovatnije intenzivirati kako se bliži referendum na kojem građani treba da se izjasne o novom ustavu.

Prethodno je komandant američkih snaga u Iraku izjavio da su sledećih 75 dana od ključne važnosti za budućnost Iraka. Govoreći pred jednim komitetom američkog Kongresa u Vašingtonu, general Džordž Kejsi je rekao da bi situacija u Iraku mogla da se pogorša ako novi irački ustav bude odbijen na referendumu koji će biti održan za dve nedelje. On je dodao da "ne želi ni da spekuliše o mogućem odlasku američkih snaga iz Iraka dok ne prođe taj period".

Njegov kolega, general Džon Abizejd je, pred istim komitetom Kongresa, rekao da je "Al Kaida glavni neprijatelj mira i stabilnosti na Bliskom istoku" te da opasnost koju ona predstavlja ne sme da bude potcenjena.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Gorile izbacile starca zbog Kosova
Evakuisano na stotine žitelja Kalifornije
Krvoproliće uoči ustava
U lančanom sudaru poginulo 13 đaka
Alžirci referendumom podržali pomirenje
 


     


FastCounter by LinkExchange