GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 1. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Konferencija britanskih laburista u Brajtonu završena skandalom

Gorile izbacile starca zbog Kosova

Na priče šefa Forin ofisa o operaciji na Kosmetu, član stranke Valter Volfgang (82) dobacio: "Gluposti!"

LONDON - Sasvim neočekivano, junak laburističke konferencije, koja se u četvrtak završila u Brajtonu, postao je jedan krhki 82-godišnji starac, prenosi Bi-Bi-Si. Grubo izbacivanje Valtera Volfganga iz sale u kojoj je u tom trenutku govorio ministar inostranih poslova Džek Stro pokrenulo je debatu o slobodi govora i protesta u Britaniji. Vlada se, od premijera na dole, od sinoć neprekidno izvinjava, ali da li će to biti dovoljno?

Ništa u polupraznoj sali, u kojoj je delegatima govorio šef diplomatije Džek Stro, nije nagoveštavalo buru koja će baciti u senku sve ostalo na redovnom godišnjem skupu vladajućih laburista. Ali kad je Stro krenuo da hvali vojne intervencije na Kosovu i u Iraku, Valter Volfgang s balkona je dobacio: "Gluposti!". Istog trenutka kraj njega su se stvorili pripadnici stranačkog obezbeđenja, koji su ga pred kamerama prisutnih televizija grubo izbacili iz sale. Isto je prošao njegov kolega koji se usudio da protestuje. I ne samo to, kada je Valter pokušao da se vrati u salu, policija ga je u tome sprečila, pozivajući se na nove antiterorističke zakone.

Mediji su razapeli laburiste: slike iz Brajtona bile su udarna vest u preksinoćnim informativnim emisijama, a juče se u medijima razvila žučna debata o stanju slobode govora u zemlji, koja je upravo pod izgovorom širenja demokratije u ovom trenutku angažovana u spornom ratu u Iraku.

Na izvinjenja iz laburističkog tabora nije se dugo čekalo. Najpre je žaljenje izrazio generalni sekretar partije, a u četvrtak ujutro i sam premijer Toni Bler. - Duboko se izvinjavam - to nije smelo da se dogodi. Nisam bio u kongresnom centru u to vreme. Članovi obezbeđenja su volonteri i moraćemo da se pozabavimo njihovom obukom i postupcima u osetljivim situacijama. Stvarno mi je žao. To nikako nije smelo da se dogodi. Evo, izvinjavam se, izvinio se i Džek Stro, izvinila se cela stranka. Priznajem, strašno smo pogrešili - vajkao se Bler.

Ovi izlivi pokajanja nisu mnogo dirnuli jevrejskog izbeglicu Valtera Volfganga, koji je u Britaniju stigao davno, bežeći pred terorom nacističke Nemačke. - Ne možete ugušiti debatu iznajmljivanjem gorila. Stranka mora da bude otvorena i mora da raspravlja o međunarodnim problemima umesto što ih ignoriše. Ti što ih ignorišu, ne znači da ne postoje - protestovao je Volfgang.

Laburistički poslanik Džon Mekdonel kaže da je ono što se dogodilo Valteru samo vrh ledenog brega. - Cele nedelje dolazili su nam delegati žaleći se da dobijaju SMS poruke sa uputstvom kako da glasaju. Vreme je da dobro razmislimo - tačno je da treba poštovati dnevni red, ali moramo poštovati i stranačku demokratiju. Ono što se dogodilo Valteru samo je, izgleda, vrh ledenog brega jedne kulture koja podriva demokratske procese u stranci - ocenio je Mekdonel.

Čuju se, s levog krila stranke, i pozivi za pokretanje nezavisne istrage o tom incidentu ali i o celokupnoj atmosferi na konferenciji, na kojoj se, kako tvrde, surovo gušilo svako neslaganje sa zvaničnom partijskom linijom, javlja Bi-Bi-Si.


vesti po rubrikama

^svet

Gorile izbacile starca zbog Kosova
Evakuisano na stotine žitelja Kalifornije
Krvoproliće uoči ustava
U lančanom sudaru poginulo 13 đaka
Alžirci referendumom podržali pomirenje
 


     


FastCounter by LinkExchange