GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 1. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mlađan Dinkić o aferi sa Nacionalnom štedionicom

"Moj najuspešniji projekat"

NOVI SAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je juče da je osnivanje Nacionalne štedionice jedan od najuspešnijih projekata u njegovoj karijeri. Dinkić je rekao da je o poslovanju te banke spreman da raspravlja sa svim kritičarima, kako bi se "izmišljene afere stavile ad akta". On je dodao da bi na pitanje ko je omogućio da država izgubi većinsko vlasništvo u toj banci odgovore trebalo da daju Kori Udovički i Božidar Đelić, koji su u septembru 2003. godine bili na funkcijama guvernera NBS i ministra finansija.

- Kada sam postao ministar, vlasništvo države u Nacionalnoj štedionici bilo je 10 odsto, a mi smo ga podigli na 37 procenata. Državni udeo u toj banci bio je nakon dokapitalizacije koju su dozvolili Đelić i Udovički. Ako ikoga treba kriviti, iako ja nisam za to, treba njih pitati zašto su dozvolili dokapitalizaciju - rekao je Dinkić.

On je izrazio spremnost da odgovara pred državnim organima, ističući da "neće dozvoliti nikome da ga uništi kao čoveka".

"Bilo bi dobro i da me nadležni državni organi pozovu, samo da se ta lakrdija okonča. Ovako ispada i da ja kreiram hapšenja po Srbiji. Nije bilo dovoljno što sam đavo za poreski sistem, sad treba i da budem đavo koji odlučuje o hapšenjima, zbog stvari koje nemaju veze sa finansijama. To je potpuno besmisleno", rekao je Dinkić. On je naveo i da je "potpuno saglasan" s predlogom da nezavisni eksperti ispitaju poslovanje Nacionalne štedionice i podsetio da su, u vreme njegovih napada na Nemanju Kolesara, Zorana Janjuševića i Dušana Mihajlovića, UBPOK i Komisija za sprečavanje pranja novca vršili istragu i konstatovali da je "sa Nacionalnom štedionicom sve u redu".

Dinkić je objasnio da je vlada odbila da proda "i najmanji promil svog udela" u toj banci, jer je cena koja je ponuđena bila mala, dodajući da je uveren da će kapital Nacionalne štedionice biti daleko veći i da država sa 37 odsto udela, koliko sada ima, može bitno da utiče na njeno poslovanje. "Kao ministar, želim svom nasledniku da prepustim odluku o tome da li će se državno vlasništvo prodavati. Ja to ne želim, zato što je ta banka konkurentna i zato što ne bi tebalo prodavati sve one banke koje na tržištu mogu ravnopravno da konkurišu sa vodećim svetskim bankama", rekao je Dinkić.


vesti po rubrikama

^ekonomija

MMF proverava Zakon o penzijama
Mlađan Dinkić o aferi sa Nacionalnom štedionicom
 


     


FastCounter by LinkExchange