GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 1. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Guverner Radovan Jelašić tvrdi da je najveći izazov inflacija

MMF proverava Zakon o penzijama

U moskovskoj Evroaksis banci NBS ima još 21 milion dolara. Za dve godine iz te banke vraćeno samo četiri miliona dolara

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je juče da stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda trenutno izračunavaju efekte prekjuče usvojenog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, zbog toga što njihov predlog nije predviđao usklađivanje penzija dva puta godišnje. Tek nakon toga, naglasio je Jelašić, znaćemo da li će MMF podržati zakon. "Pregovori sa MMF-om nisu laki, pa neće biti ni predstojeći, i ja ne želim da budem prorok u pogledu toga kako će biti ocenjeni usvojeni amandmani na izmene Zakona o penzijama", rekao je Jelašić.

On je upozorio da će već predlog budžeta za 2006. godinu, o kojem će se takođe razgovarati sa MMF-om, biti prvi ozbiljan test za to da li su, i koliko, usvojena zakonska rešenja smanjila izdatke za dotiranje penzija iz budžetske kase, i da li oni doprinose da budžet za 2006. u celini odražava potrebnu restriktivnost i time utiče na smanjenje inflacije. Jelašić je dodao da postoji još izazova, i naveo da je jedan od njih dalje smanjenje deficita tekućeg platnog bilansa, zatim inflacije, kao i nastavak strukturnih reformi na kojima će morati da se zasniva i ekonomska politika za sledeću godinu.

Jačanje štednje

NBS će, najavio je Jelašić, u novembru emitovati svoje dinarske hartije od vrednosti koje će moći da kupe građani. Time centralna banka želi da podrži i osnaži dinarsku štednju, jer će godišnja kamata biti stimulativna i iznosiće preko 16 odsto godišnje. Maksimalna ročnost za ove hartije, zaključio je Jelašić, biće šest meseci.

On je priznao da će biti probijena projektovana inflacija u 2005, koja je u prvih devet meseci već dostigla 11,7 odsto. Međutim, Jelašića zabrinjava to što je u julu i avgustu ostvaren značajan rast posebno potrošačkih kredita, od po sedam milijardi dinara mesečno, koji mogu da doprinesu pregrevanju" tražnje i podsticanju inflacije. U proteklih osam meseci, rekao je on, ostvaren je značajan rast kreditne aktivnosti, pošto je prirast dinarskih plasmana dostigao pet odsto BDP, odnosno oko 77 milijardi dinara. Zbog inflacije je jako bitno da se u potpunosti ostvari usvojena politika budžetskog suficita i da se dodatni prihodi ne troše i da se, naročito pred kraj godine, ni na jednom nivou javne potrošnje ne podlegne potrošačkim apetitima.

Na brojna pitanja o spornom osnivanju i promenama vlasnika u Nacionalnoj štedionici guverner Jelašić se nije previše osvrtao, ali je na pitanje koliko novca NBS i dalje drži u moskovskoj Evroaksis banci izjavio da u toj banci trenutno ima 21 milion dolara državnih para. "Sa čelnicima Evroaksis banke NBS svakih tri do šest meseci ima sastanke, na kojima se sagledava na koji način povući sredstva države iz te banke. Znamo da je pre 2000. godine ta banka plasirala kredite nekim domaćim preduzećima. Sa menadžmentom Evroaksis banke dogovaramo se o tome da povlačenje tih 21 milion dolara ubrzamo", rekao je Jelašić.

Jelašić je u svojstvu viceguvernera NBS još 23. marta 2001. godine predložio tadašnjem guverneru Mlađanu Dinkiću da se sredstva NBJ kod Veksim banke (sada Evroaksis) prenesu na račun neke od prvoklasnih banaka u Evropi. Međutim, Dinkić je sve do smene sa mesta guvernera (jul 2003.) povećavao sumu novca na ime deviznih rezervi u Evroaksis banci. Dolaskom u NBS, Kori Udovički odlučuje da povuče novac iz ove banke. Direktor te banke Miloš Mirković izjavio je 12. septembra 2003. da će ta banka do kraja 2005. vratiti NBS preostali depozit od 25 miliona dolara. "Do sada smo vratili 32,5 miliona dolara, što se nije odrazilo na naše poslovanje i nećemo imati problema da do kraja 2005. vratimo i preostalu sumu", rekao je tada Mirković. Tako prostom kalkulacijom ispada da je od septembra 2003. do danas NBS povukla samo četiri miliona dolara.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

MMF proverava Zakon o penzijama
Mlađan Dinkić o aferi sa Nacionalnom štedionicom
 


     


FastCounter by LinkExchange